Новият екипаж пристигна на МКС
Секция: Наука
28 Март 2015 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Новият екипаж пристигна на МКС

/КРОСС/ От космодрума Байконур вечерта на 27 март успешно стартира космическият кораб "Союз ТМА-16М" с нов международен екипаж на борда, пилотиран от космонавта на Роскосмос Генади Падалка. Той е с най-голям опит в този екипаж, съобщи ТАСС.

Падалка има зад гърба си 710 денонощия в космоса и 9 излизания в открития космос. Тази експедиция ще бъде 5-та космическа командировка за руския космонавт, в рамките на която ще бие рекорда на Сергей Крикальов (803) денонощия за най-дълго пребиваване на борда на МКС.
Сутринта на 28 март "Союз ТМА-16М" успешно се стикова с Международната космическа станция.

В основния екипаж влизат: космонавтите Генади Падалка, Михаил Корниенко и астронавтът на НАСА Скот Кели. На 28 март те се присъединиха към екипажа, който се намира на орбиталната станция: Тери Вурст, Антон Шкаплеров и Саманта Кристоферети, които в момента се намират на МКС.
За разлика от Падалка, който ще се върне на земята есента, Корниенко и Кели ще останат на МКС една година. Предстои им да изпълнят богата научна програма, като много от експериментите ще бъдат съвместни.

Особена роля в настоящата мисия се отделя на американския астронавт Скот Кели, въз основа на негов пример, изследователите планират да изследват отрицателното въздействие от фактори на космическия полет върху гените в човешкия организъм. В контрола на измененията ще му помога неговият брат-близнак Марк Кели, който се намира на земята. Учените смятат, че получените данни от дългия полет, ще помогнат на човечеството да направи още една крачка за по-продължителни космически полети.

За НАСА това ще бъде първият опит на годишна космическа мисия. Съветски и руски космонавти вече имат опит в едногодишни космически експедиции. Така например през 1988 година Владимир Титов и Муса Манаров са прекарали на орбиталната станция 365 денонощия, а през 1995 година Валери Поляков - 437 денонощия, поставяйки с това световен рекорд за най-дълъг полет в космоса.

По цялата траектория на полета и в случай на евентуално извънредно кацане на "Союз ТМА-16М", са подсигурени около 20 военни и граждански самолети, хеликоптери и кораб за спасително-издирвателни операции на ВМФ на Русия.

Падалка и Корниенко носят със себе си флаг на Русия, за да отбележат на 9 май Деня на победата.