Прототипът Aston Martin – предизвикателство!
Секция: Автомобили
28 Март 2015 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прототипът Aston Martin – предизвикателство!

/КРОСС/ Марката Aston Martin няколко пъти стига до ръба на банкрута в 100-годишната си история. Новият й бос, дошлият от Nissan Анди Палмър, работи здраво, за да й осигури положително развитие напред. Жизненонеобходимо парче от пъзела за запазването на компанията е подкрепата от страна на немския автогигант Daimler, компанията майка на марките Mercedes-Benz и Smart, който има финансово участие в Aston. Daimler развива и предлага, моторите и електрониката за съвременните модели на легендарния английски производител, чието основно рекламно лице е Бонд...Джеймс Бонд.

Немската подкрепа отвързва ръцете на хората на Aston Martin и те се фокусират върху невероятните дизайнерски предложения, демонстрирани по време на автосалона в Женева в началото на месеца.

Сред тях е революционното предложение за промяна на „генетиката" на луксозните автомобили тип GT - повече от необичайния и иновативен концепт DBX.

Става дума за двуврат автомобил с форма на спортно купе, но всъщност носещ и натурата на SUV. Днес тази абревиатура е любима на автомобилната индустрия поради растящия публичен интерес към тези коли, съчетаващи в себе си качествата на луксозен, фамилен, спортен и офроуд автомобил. Апетитът на клиентите към него расте независимо от размера и цената му.

Новото предложение на англичаните е създадено с мисълта да се пребори статуквото, конвенционалното мислене за това как трябва да изглежда подобен автомобил от луксозния пазарен GT сегмент. Представяйки прототипа, Анди Палмър сподели: „DBX е предизвикателство към статуквото. Той се изправя срещу света и неговото разбиране, че луксозното пътуване с GT модел не трябва вече да е само стилно и луксозно, но и практично, повече ориентирано към семейството и екологично отговорно".

Създаденият от екипа на шеф дизайнера Марек Рейхман автомобил е с изцяло електрическо задвижване на четирите колела и демонстрира не само супермодерно инженерство, но и високо ниво на английския дизайн. Екстериорът впечатлява с изтеглените си пропорции, типични за спортните купета, и високия пътен просвет, подчертаващ пълното задвижване на колелата.

Осигурявайки пълен комфорт за четирима пътници, концептът DBX предлага и практичност с големия си багажен обем. Тези характеристики са комбинирани с използването на нетипични материали и изпипване отвън и отвътре. Цветът на колата е уникален - Black Pearl Chromium е специално създаден да повтори нюанса на скъпоценната черна перла, комбиниран с микровключвания на хромови частици за отблясък, недостижим при нормалните автомобилни бои.

Използването на последните технически постижения позволява на DBX да няма специално място за мотора заради монтирането на електромоторите в колелата. Управлението на автомобила е електрическо без механични връзки (Drive-by-wire), стъклата са покрити отвътре с „интелигентен" слой, автоматично потъмняващ ги според външното осветление. Колата е с активни външни светлини, карбоново-керамич-ни спирачки, система за възстановяване на енергията при спиране (KERS) и камери вместо огледала.