„Антикорупционна прокуратура” започва работа в края на годината
Секция: ПОЛИТИКА
28 Март 2015 15:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Антикорупционна прокуратура” започва работа в края на годината

/КРОСС/ Специализираното звено за разследване на корупцията по високите етажи на властта - т. нар. Антикорупционна прокуратура, ще заработи в края на 2015 г. - това е записано в Проект на актуализирана стратегия за противодействие и превенция на корупцията, която правителството трябва да приеме на заседанието на 1 април, съобщава БГНЕС.

Звеното има амбициозната цел да разследва служители на висши държавни постове - президент, премиер, министри, заместник-министри, депутати, евродепутати, магистрати, ръководители на държавни комисии, агенции, омбудсман, областни управители, кметове, общински съветници и др.Новата антикорупционна структурата, наречена Комисия по интегритет, ще обработва декларациите за конфликт на интереси и за имуществено състояние, които попълват високопоставените чиновници и политическите лица във властта. Занапред обработката на декларациите на около 6 хиляди високопоставени лица ще става единствено по електронен път. Съдържанието на декларациите ще бъде разширено, с цел подобряване на анализа на риска и разкриване на корупционни деяния. С промяна в редица закони ще се осигури възможност и за внезапни проверки при съмнение за необяснимо богатство или съмнения за конфликт на интереси. Целта е бъдещата Комисия по интегритет да е проактивна и да следи за забогатяване на кръга от лица, които подлежат на мониторинг, а не както е сега - имуществените декларации и тези за конфликт на интереси да бъдат представяни за сведение. Новият орган няма да е извън съдебната власт, каквато бе първоначалната идея на правосъдния министър Христо Иванов. Според стратегията на Кунева, антикорупционното специализирано звено ще е към главния прокурор, който по действащия Закон за съдебната власт може да предостави ръководството на определен от него държавен обвинител. Звеното ще бъде създадено с тристранно споразумение между прокуратурата, ДАНС и МВР.

Антикорупционната прокуратура, която ще се опита да копира действащата в Румъния идентична структура, ще трябва да заработи преди края на годината. Стратегията ще бъде представена от вицепремиера Меглена Кунева.