Цветан Цветков: Сметната палата ще провери управлението на общинските средства
Секция: ИКОНОМИКА
29 Март 2015 11:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветан Цветков: Сметната палата ще провери управлението на общинските средства

/КРОСС/ Очаквам да реализирам пълен мандат, за да може Сметната палата действително да изпълни своите цели и своето предназначение като върховна одитна институция, тъй като честото прекъсване на мандата и смяната на ръководството се отразява както на нейната работа, така и има последствия и върху функционирането на публичните финанси като цяло, каза новият председател на Сметната палата Цветан Цветков в интервю за предаването „Неделя 150".

Не бих се ангажирал с одит на КТБ, заяви категорично Цветков и обясни: „Тя е извън обхвата на Сметната палата. Палатата може да провери БНБ и това как тя изпълнява своите функции, включително и надзорните си функции, но няма как да провери частна банка. Законът е много ясен и категоричен, очертава обхвата на Сметната палата и няма как да излезем от него".

Цветков поясни, че одитната институция може да провери как публичната администрация влага парите си: „При едни одити на общините, министерствата и агенциите може да се провери как те боравят с паричните средства, с които разполагат - как ги съхраняват, къде са ги вложили, дали са ги вложили само в една единствена банка, което е огромен риск, дали са ги вложили в няколко банки, след това при какви условия са ги вложили в тези банки. Това е една от задачите на Сметната палата - как се управляват публичните финанси, но това е поглед в бъдещето".

Той заяви, че един от приоритетите на Сметната палата ще бъде проверката на начина, по който различните регулаторни и надзорни органи в страната изпълняват функциите си: „Ако те не изпълняват ефективно своите функции, ще изпаднем в ситуацията с КТБ. Това ще бъде приоритет в работата на Сметната палата. След един одит бихме могли да направим своите изводи и оценки".

Цветан Цветков коментира и одитния доклад на Сметната палата за Община Ботевград. Общинският съветник Иван Гавалюгов и граждани на града обвиняват кмета в редица нарушения, посочени в доклада. Кметът на града Георги Георгиев обаче отрече да има посочени такива в доклада: „Аз възложих одита, когато бях заместник-председател. Спомням си, че имаше доста сериозни нарушения. Даже се наложи привличане на външни експерти, които да извършат допълнителни анализи и доколкото си спомням имаше съставени актове за административни нарушения. По- неприятното е, че нарушенията, които се посочват от Иван Гавалюгов, се срещат в повечето общини в България - нарушения, свързани с прилагане на режима на обществени поръчки. Според мен най-силната роля на Сметната палата не е толкова сезирането на прокуратурата, а огласяването на резултатите от нейната работа".

Председателят на Сметната палата подкрепи идеята за създаване на специализиран орган, който да проверява политиците за разминаване между декларираното и реалното им имущество: „Може би трябва да се промени законодателството и да се даде възможност за проверка на произхода на средствата и имуществото. Дали политиците имат някакви други имоти, дали ползват някакви други имоти, които не са на тяхно име, дали децата им учат в скъпи университети, дали пътуват в чужбина и отсядат в скъпи хотели - тези неща са извън правомощията на Сметната палата. Просто трябва да се създаде специализиран орган, както е направено в Румъния например".

Цветан Цветков потвърди, че ще предложи на парламента да утвърди за заместник-председател на Сметната палата Горица Грънчарова. Името на другия заместник-председател ще бъде оповестено утре.