Ще скочат ли цените на парното и тока?
Секция: ИКОНОМИКА
30 Март 2015 08:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще скочат ли цените на парното и тока?

/КРОСС/Околначателно днес ще стане ясно колко ще плащаме за топла вода и парно от първи април. Заради поевтиняването на природния газ, цените на топлофикационните услуги на много места в страната се очаква да паднат с между 6 и 13%. За София - с 10 на сто. Днес енергийният регулатор финално ще обяви точните намаления за отделните дружества.

Межэдувременно ситуацията с парното в Русе, Перник и Сливен остава усложнена. Местните топлофикации предупредиха, че има реална опасност след броени дни клиентите им да останат без топла вода.

Става въпрос за 60 000 абонати в трите града. Дружествата се опасяват от фалити и вълна от съкращения. Те отправиха остри критики към промените в закона за енергетиката, които влязоха в сила преди по-малко от месец.

С тях на практика се намалява количеството ток, което Националната електрическа компания купува от ТЕЦ-овете. Така приходите им рязко спадат.

Топлофикациите поискаха поне година отсрочка, но държавата обяви, че мярката е повече от необходима, защото иначе НЕК затъва все повече в дългове.

Очаква се до края на март и енергийните дружества да поискат промяна в цената на тока. По правило, новите тарифи влизат в сила от от първи юли. Възможно е енергодружествата да поискат поскъпване, за да имат пари за повече инвестиции в мрежата.

Бедствената ситуация в Родопите, която остави без ток хиляди в продължение на дни, показа, че инфраструктурата има нужда от сериозна поддръжка и подобрение.

Темата за цените отбелязват и медиите днес.

"Ако НЕК си плаща редовно, американската ТЕЦ е готова да намали цената на тока", съобщава вестник "Преса". Преговорите между правителството и американските собственици по темата трябва да завършат утре.

"Енергоразпределителните дружества ще имат право да искат авансово пари според промяна в Закона за енергетиката", информира от първата си страница "Труд". Отчитането на сметки ще може да става на 3 или на 6 месеца. В топлофицираните сгради общата енергия от сградната инсталация ще се разпределя между абонатите на базата на проектната мощност на радиаторите в апартаментите, а не на база реално съществуващи радиатори. Вестникът пояснява, че промените са одобрени в парламентарната комисия по енергетика.

В интервю за "24 часа" бизнесменът Красимир Дачев предлага "Да забраним на НЕК да изкупува скъп ток без грам пазарни правила". Според него, токът ще стане по-евтин, ако се спре субсидирането на парното през него.