Bloomberg: Русия е недооценена съкровищница от възможности
Секция: Русия
30 Март 2015 11:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Bloomberg: Русия е недооценена съкровищница от възможности

/КРОСС/ Руската икономика остави в миналото периода на паника, пише агенция Bloomberg. Миналата седмица валутните резерви на руската Централна банка са нараснали за първи път от юли миналата година и това може да убеди западните правителства, че икономическите санкции не оказват някакво катастрофално въздействие на Русия и страната не я очаква крах.

В статията се подчертава, че през тази година руската рубла постепенно се укрепва, което само отчасти се обяснява с повишаването цената на нефта, освен това последната лихва от 14% е достатъчно привлекателна за операция с валутни активи.

„Един поглед на съотношението между курса на рублата и цената на нефта марка Brent доказва, че сега руската валута се укрепва по-бързо от цената на петрола - спекулантите теглят големи заеми в долари и дават кредит в рубли, което поддържа курса на рублата", пише Bloomberg, цитиран от БЛИЦ.

В публикацията се отбелязва, че през седмицата от 16 до 20 март курсът на еврото се повиши спрямо американския долар, което автоматично увеличи обема на руските златновалутни резерви с 1,2 млрд долара.

Bloomberg подчертава правилните действия на икономическите структури на Русия, особено на главата на Централната банка и на Министерство на финансите. В достатъчно сложната ситуация те успяха да избягнат груби грешки и да запазят икономиката на Русия отворена, отбелязва изданието. Русия остава крупна пазарна икономика, която не може да бъде разрушена с помощта на няколко скромни ограничения.

Всичко това прави Русия недооценена съкровищница от възможности, обобщава Bloomberg.