Инвестират 100 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ в социална инфраструктура
Секция: БЪЛГАРИЯ
30 Март 2015 13:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Инвестират 100 млн. лв. от ОП „Региони в растеж“ в социална инфраструктура

/КРОСС/„При изпълнението на такъв тип проекти и инфраструктура със съвместни усилия залагаме не само на открития подход, но и на промяната в нас, в мисленето и в грижата за лишените от родителски грижи деца и тези с увреждания. Те са нашите деца и трябва да имат равен шанс и достъп, заедно с останалите." Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при откриването на центрове за настаняване от семеен тип в София днес, финансирани от Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г.

През 2010 г. нямаше предвидени средства за осигуряване на по-добра инфраструктура за живеене на децата с увреждания. Тогава със съвместните усилия на Министерството на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на регионалното развитие и благоустройството преобърна модела за предвидените за социална инфраструктура средства в ОП „Регионално развитие", каза регионалният министър. Тя обясни, че от програмата са пренасочени 105 млн. лв. като целенасочена инвестиция в изграждането на 132 центъра за настаняване от семеен тип и 26 защитени жилища. „В изминалите пет години със съвместните усилия и съпричастността на много институции направихме тази инфраструктура възможна. По този начин децата с увреждания на територията на цялата страна получиха възможност да живеят в по-уютна и близки до семейните условия среда.", подчерта Лиляна Павлова.
Министърът информира, че проектът на Столична община е най-мащабният, като с почти 10 млн. лв. по него са изградени 13 центъра за настаняване от семеен тип и три защитени жилища.
Тя съобщи, че до края на 2015 г. ще бъдат изградени още 42 центъра на територията на страната, с което завършва строителството на необходимата инфраструктура за живеещите в институции деца с увреждания.
Според регионалния министър предизвикателството за периода 2014-202 г. е да се реши как разумно да продължат инвестициите в социална инфраструктура. За тази цел в бюджета на новата Оперативна програма „Региони в растеж" са заложени 100 млн. лв., информира Лиляна Павлова и обясни, че с разширяването на обхвата на интервенциите по-добри условия за живот ще могат да получат не само настанените в институции деца, лишени от родителска грижа, но и възрастни хора.