Русия оглави БРИКС
Секция: Русия
01 Април 2015 14:13
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия оглави БРИКС

/КРОСС/ Русия оглави БРИКС - групата Бразилия, Индия, Китай, ЮАР и Русия, съобщи РИА Новости. Страната пое председателството от Бразилия.

Москва обяви, че си поставя за цел през мандата си да „трансформира организацията в пълноформатен механизъм за стратегическо и текущо взаимодействие по ключови въпроси на световната икономика и политика", съобщи ТАСС.

Основната цел е да заработят новата Банка за развитие и пулът за валутните резерви.

Ключово мероприятие през текущата година ще бъде срещата на страните-членки на БРИКС, която ще се състои през юли в град Уфа.
Първото официално мероприятие под председателството на РФ ще се проведе на 22 април в Москва. В столицата на Русия ще се срещнат министрите на природните ресурси и консултации на заместник външните министри на държавите от БРИКС.

В петте страни от организацията на нововъзникващите икономики живеят 42% от населението на света. По данни за 2013 г. те са произвели 40,2% от традиционните видове енергия в света.

Първоначално БРИКС е създадена като икономическа група, но постепенно става и политически клуб, който се стреми към геополитическо влияние.