Шефът на БАБХ: Всеки продукт на българския пазар е обект на контрол
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Април 2015 20:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Шефът на БАБХ: Всеки продукт на българския пазар е обект на контрол

София /КРОСС/ Всеки продукт на българския пазар е обект на контрол. Това заяви пред БНТ шефът на Агенцията по безопасност на храните Пламен Моллов. Той обясни наличието на много вносни козунаци в търговските вериги с изискванията на пазара и търсенето. По думите му, в известен смисъл те са и различни продукти. Те са и със съответните консерванти, които ги правят съхраняеми за дълго време, но това не означава, че са опасни за здравето и отговарят на изискванията за безопасност. "Всеки продукт, който е на българския пазар е обект на контрол", заяви той и добави, че ако има несъответствия, то ще бъде изтеглен от пазарната мрежа.
По-големите опаковки с яйца по магазините са нормално явление според Моллов, тъй като това е основен продукт, който се търси покрай Великден. В момента от БАБХ правят тематичен контрол от 10 дни за хранителните стоки. Той ще гарантира една по-висока степен на безопасност на храните. Все пак той посъветва потребителите да следят дали яйцата са маркирани с печат. В означението е важна първата цифра. Ако тя е нула, това означава, че това са биологично гледани кокошки. Ако е единици, става въпрос за свободно движещи се кокошки. Двойката индикира, че птиците са гледани във ферма. Клетъчното гледане се отбелязва с тройка. "Изключително строг контрол правим за боите за яйца", заяви Моллов. Той гарантира, че продуктите на българския пазар са проверени и са с безопасни оцветители.
На пазара се появява и вносно агнешко, защото има недостиг от страна на качество и разнообразие. В България основно се внасят замразени агнета от Нова Зеландия.
При салатите основния проблем са нитратите, обясни Моллов. Нитратите са отрови и трудно се установяват визуално. При по-високо съдържание листата на марулята покафеняват по краищата.