И. Московски: Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център
Секция: ИКОНОМИКА
02 Април 2015 12:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
И. Московски:  Метрото превърна летище София в мултимодален транспортен център

/КРОСС/ Благодарение на изградената метро връзка, от днес летище София вече е модерен, мултимодален транспортен център, каза министър Ивайло Московски по време на пускането в експлоатация на разширението на метрото до Летище София.

На церемонията присъстваха премиерът Бойко Борисов, министърът на околната среда и водите Ивелина Василева, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев.
Новият участък е дълъг 5 км и включва четири метростанции: „Дружба", „Искърско шосе", „Софийска Света гора" и „Летище София". С изграждането му, софийското метро има общо 36 км метролинии и 31 метростанции, посочва пресцентърът на МТИТС.

„Продължаваме разширението на метромрежата и по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г., заяви министър Московски. „Планирано е финансирането на най-тежкия участък от третата линия на метрото - трасето от бул. „Янко Сакъзов" до кв. „Красно село", който ще осигури връзката с другите две метролинии и ще обслужи няколко изключително натоварени от транспортна гледна точка райони на столицата", допълни той. Стойността на проекта е около 800 млн. лв. и включва 7,2 км ново трасе, седем нови метростанции, изграждане на депо в кв. „Красно село" и доставка на 20 метровлака.

Министър Московски заяви, че за пореден път се доказва, че проектът за изграждане и разширение на столичното метро е един от най-успешните обекти, финансирани по ОП „Транспорт" 2007-2013 г. „През миналия програмен период бяха осигурени повече от 1 млрд. лв. за разширението на първия метродиаметър и цялостно изграждане на втория", каза Ивайло Московски и допълни, че с тези средства са изградени 17 нови метростанции и 18 км нови метролинии, а в началото на май предстои пускането в експлоатация на още 2,7 км метролинии и три нови метростанции.

Проектът за разширение на столичното метро - Етап III е на обща стойност 407 млн. лв., като 215 млн. лв. от тях са осигурени от Оперативна програма „Транспорт" 2007-2013 г. Той е разделен на два лота - Лот 1, който включва новото трасе от бул. „Цариградско шосе" до Летище София, и Лот 2, който обхваща разширението до Бизнес парка в кв. Младост 3. Стойността на безвъзмездната финансова помощ предоставена от ОП „Транспорт" 2007-2013 г. за изграждането на Лот 1 е 135 млн. лева.