Иванов: Ако някой иска оставката ми, да я вземе директно
Секция: ПОЛИТИКА
02 Април 2015 21:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иванов: Ако някой иска оставката ми, да я вземе директно

София /КРОСС/ Ако някой иска оставката ми, да я вземе директно. Оставам да работя и да реализираме реформата. Това каза Христо Иванов на въпрос на "Дневник" чувства ли се бламиран от внесените днес от ГЕРБ предложения за промени в Закона за съдебната власт. Той отказа повече коментар и каза че по-късно министерството ще разпространи позиция.
По-рано днес 16 депутати от ГЕРБ, начело с бившия вътрешен министър и подсъдим Цветан Цветанов внесоха проект за промени в Закона за съдебната власт, които предвиждат Висшия съдебен съвет да бъде разделен на две колегии, както и други неща, по които екипът на правосъдния министър работи от месеци.
Внасянето на проекта беше изненада и изглежаше като бламиране на Иванов, защото той отдавна заяви, че промените в основния за съдебната система закон ще бъдат внесени през април. По-рано днес пък главният прокурор Сотир Цацаров обяви пред ВСС, че прокурори напускат работната група в министерството, която подготвя промените, защото работата й била неефективна, в нея имало 40 души, а позицията й се доближавала "до становището на една съсловна организация". В групата остава Асоциацията на прокурорите.
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов съобщи за "Дневник", че решението за внасянето на законопроекта, който на моменти отразява изцяло идеите и на главния прокурор Сотир Цацаров, е било взето от парламентарната група преди няколко дни. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев твърди, че също е знаел за подготовката на текстовете и заяви, че за него внасянето на законопроекта е "професионална и лична победа" на Христо Иванов. Кънев заяви още, че ще подкрепя министъра в идеите му за ограничаване властта на главния прокурор Сотир Цацаров.
Стратегията за съдебна реформа е нещо, по което Иванов работи откакто беше служебен министър на правосъдието в кабинета на Георги Близнашки. Той неколкократно обяви, че това е неговият основен приоритет и постоянно влизаше в сблъсък и с главния прокурор Сотир Цацаров и с някои от организациите, които се противопоставят на повечето му идеи.