Двойно по-голям бежански наплив откъм Турция
Секция: БЪЛГАРИЯ
02 Април 2015 21:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двойно по-голям бежански наплив откъм Турция

/КРОСС/ Над два пъти повече опити за нелегално преминаване на границата ни с Турция, сравнено с първите два месеца на миналата година, регистрира граничната служба на ЕС - Фронтекс.
През януари и февруари полицията е хванала 561 бежанци при опит да влязат у нас, а за същия период на миналата година те са били 214. Това е ръст от 162%.
От Върховния комисариат на бежанците към ООН (ВКБООН) уточниха пред „Труд", че от началото на годината у нас убежище искат около 100 души на седмица, като през януари миналата те са били едва 100 за целия месец.
Натискът от бежанци върху границата на ЕС се е повишил пет пъти според данните на Фронтекс. В първите два месеца на миналата година при опит да влязат на територията на ЕС за хванати 11 450 мигранти, а през тази - над 45 454. От Фронтекс са разделили пътищата за влизане в Европа условно на 8 маршрута. Българо-турската граница е част от Източносредиземноморския маршрут.
Опитващите се да влязат по него от Турция в ЕС използват 4 пътя. През България или Гърция по суша или към Гърция или Румъния по море. За първите два месеца в Румъния по море са хванати 70 бежанци, сравнено с 11 миналата година. Специалисти по миграция очакват и в България да се увеличат опитите за влизане през Черно море, след като бъде построена оградата по цялата ни граница с Турция. В Турция в момента има над 1,5 млн. сирийски бежанци и десетки хиляди от други националности, някои от тях не се чувстват добре и най-близкият им маршрут към Европа е през България. Според експерти по море ни очаква цунами от бежанци тази пролет.
Най-голям наплив към Европа има по Западнобалканския маршрут. През януари и февруари тази година са регистрирани над 26 000 нелегални опита за преминаване на границата, което е десетократно увеличение в сравнение с миналата година. В огромната си част става въпрос за емигранти от Косово, които влизат в Унгария през Сърбия. След косоварите се нареждат афганистанци и сирийци, които са стигнали дотам през България или Гърция. Все пак към края на февруари косоварите са намалели след информационна кампания, в която им се обяснява, че нямат право да кандидатстват за бежански статут. Натискът върху Австрия и Германия от косоварите също е огромен.
Увеличение на трафика има и по Централносредиземноморския маршрут, по който с лодки от Либия се превозват хора до Италия. Въпреки лошото време през зимния сезон са заловени 7834 мигранти. Сред тях най-много са либийците, но има и увеличение на сирийски граждани, които влизат в Либия от Алжир и Тунис.

Бежанците в света най-много от 22 години

Рекорд по подадени молби за убежище в развитите страни през 2014 г. регистрираха от Върховния комисариат на бежанците към ООН. През миналата година 866 000 души са поискали да бъдат признати за бежанци, което е повече от предишния рекорд от 1992 г,. когато бе войната в Босна и Херцеговина.
Най-много молби са подадени в Германия - 173 000, следвана от САЩ. Турция, която е домакин на над 1,5 милиона сирийци, е получила 87 800 молби миналата година, предимно от иракчани. Убежище в Швеция са потърсили 75 100 души, предимно от Сирия и Еритрея. Скандинавската държава е получили най-много искания за защита на глава от населението си (24,4 на 1000 души). По този показател България е на 13 място за миналата година.