Русия и САЩ са с най-много приятели в българския парламент
Секция: ПОЛИТИКА
15 Април 2015 10:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и САЩ са с най-много приятели в българския парламент

/КРОСС/Очаквано и в този парламент депутатският интерес са предизвикали отношенията с Русия и САЩ, докато държави като Сирия, Северна Корея и Венецуела се оказаха атрактивни само за малцина депутати от "Атака". Това показва справка сред регистъра на групите за приятелство, обявени на сайта на Народното събрание, направена от "Дневник".

В групата за приятелство България - Русия са се записали 70 депутати, а в тази със САЩ - 50 народни представители. Красимир Велчев от ГЕРБ оглави фракцията на депутатите приятели на Москва, а председателят на комисията по външна политика Джема Грозданова пое групата за приятелство с Вашингтон.

Целта на групите за приятелство в Народното събрание е да се създават по-тесни парламентарни контакти със съответните държави, което е предпоставка и за визити на съответното място. Междувременно БСП изтегли представителите си от ръководствата на групите в знак на несъгласие как са разпределени председателските и зам.-председателските места между парламентарните групи.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок оглави групата за приятелство с Украйна, Юлиан Ангелов от Патриотичния фронт - с Македония, а Шабанали Дурмуш от ДПС - с Турция.

Две са групите, в които има по един народен представител - Магдалена Ташева от "Атака" членува в групата за приятелство със Сирия, а зам.-председателят на групата на Български демократичен център Кънчо Филипов - в тази за приятелство с Уругвай.

В групата за КНДР (Северна Корея) има само четирима депутати и всичките са от "Атака" - Иван Димитров, Калина Балабанов, Станислав Станилов и Илиан Тодоров. Групата за връзки с Венецуела също е попълнена само с депутати от "Атака" - Миглена Александрова и Илиан Тодоров.

Слави Бинев от Патриотичния фронт пък е председател на групата за приятелство с Южна Корея, неин член е и лидерът на ДПС Лютви Местан. Местан е приятел и на още две държави - Полша и Ирландия.

Засега е слаб интересът към държави като Малта (председател е Иван Станков от АБВ, а зам.-председател е Цвета Караянчева от ГЕРБ), Катар (председател е Георги Кючуков от АБВ, а Четин Казак от ДПС е зам.-председател), Йордания (Румен Иванов от ГЕРБ е председател,а зам.-председател е Султанка Петрова от Патриотичния фронт), Алжир (Драгомир Стойнев от БСП и Магдалена Ташева от "Атака"), Чили (членове са Калина Балабанова от "Атака" и Красимир Янков от БСП, Пакистан (председател е Пламен Манушев от ГЕРБ, а член е колегата му Красимир Петров), Египет (Бойка Маринска от Реформаторския блок и Михо Михов от АБВ) и Естония (Димитър Желев от ГЕРБ е зам.-председател, а Борис Ячев от Патриотичния фронт е член).

За сметка на това в групата за приятелство с Куба са се записали 13 депутати, сред които и отцепникът от Патриотичния фронт Велизар Енчев, който желае да прави българската СИРИЗА, а наскоро основа и движение "Българска пролет". Зам.-председател на тази група е Валентин Василев от ГЕРБ, членуват повече депутати от БСП, сред които Драгомир Стойнев, Емил Райнов, Петър Кънев и Красимир Янков, а ДПС е представена от Йордан Цонев и Петър Чобанов. В групата за приятелство с Куба е и Корман Исмалиов от Реформаторския блок.

Депутатът от ДПС Александър Методиев - бат Сали, който е посочил в официалната си биография, че владее руски език, е избрал да членува в групите за приятелство с Германия, Турция, Белгия и Кувейт. Бившият министър на спорта в кабинета "Орешарски" Мариана Георгиева пък влиза в групите за приятелство с Албания, Дания, Казахстан и Турция.

Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски се е спрял на 4 държави - Канада, Мексико, САЩ и Узбекистан. Другият съпредседател Радан Кънев пък участва само в групата за приятелство с Финландия. Лидерът на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов също е приятел на 4 държави - Австралия, Индия, Литва и Унгария.

Сред партийните водачи най-активна е съпредседателят на групата на БДЦ Красимира Ковачка, която се е записала в 7 групи - Хърватия, Бразилия, Швейцария, Германия, Израел, Италия, Тайланд. Другият съпредседател на групата Светлин Танчев се е спрял на Аржентина, Япония, Канада, САЩ и Украйна.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров е приятел на Иран, Китай и Русия. Председателят на групата на АБВ Борислав Борисов е в три групи за приятелство и то все на Балканите - Гърция, Сърбия и Черна гора. Председателите на групите на ГЕРБ и на БСП Цветан Цветанов и Михаил Миков не са се записали в приятелски групи.