Седем съдии отказаха да решават съдбата на Ченалова
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Април 2015 16:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седем съдии отказаха да решават съдбата на Ченалова

София /КРОСС/ Съдия Веселина Ставрева ще гледа делото за вземане постоянна мярка за неотклонение на Румяна Ченалова. До избора на Ставрева се е стигнало след масови отводи на съдиите от Наказателното отделение на Софийския градски съд (СГС). По информация на "Правен свят" трима дежурни и четирима редови съдии са се отвели от разглеждане на делото, тъй като доскоро са работили заедно със съдия Ченалова. Отвелите се дежурни съдии са Христинка Колева, Николай Николов и Евелина Папазян. След това отвод са си направили Виолета Магдалинчева, Величка Маринкова, Александра Йорданова и Андрей Ангелов.
Съдия Ставрева, която ще гледа делото, спечели конкурс за място в СГС миналата година, като преди това правораздаваше в Софийския районен съд.
От прокуратурата внесоха днес искането за постоянно задържане на Румяна Ченалова, обвинена в длъжностно и документно престъпление. Както "Правен свят" писа, обвинението срещу Ченалова е във връзка с висящо търговско дело в градския съд от 2013 г. То е по искова молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД, а ответник по него е НЕК ЕАД.
Според обвинението на 22 април м.г. Ченалова, е извършила длъжностно престъпление, като в качеството си на лице, заемащо отговорно служебно положение - съдия при СГС, нарушила служебните си задължения, регламентирани в Закона за съдебната власт.
Документно престъпление пък е за това, че на същата дата, в качеството си на съдия от СГС по същото производство е "съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, с цел да бъде използван този документ като доказателство за тези изявления".