Български автори влизат във френските библиотеки, Парижката филхармония идва у нас
Секция: КУЛТУРА
17 Април 2015 09:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Български автори влизат във френските библиотеки, Парижката филхармония идва у нас

/КРОСС/Директорът на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош и директора на една от най-модерните библиотеки в Европа - тази в център "Жорж Помпиду" в Париж - Кристине Карие - се договориха във възможно най-кратки срокове, преведени на френски творби на български автори да бъдат предоставени на читателите във френската столица.

"Проблемът не е само в това, че не се издава литература, а в това, че четенето вече не е ценност", коментира Боршош и изрази възхищението си от факта, че в книжарницата и в библиотеката на център "Помпиду" е видял много млади хора, което "доказва, че каузата не е изгубена".

Боршош и Карие се срещнаха във френската столица по време на визитата на директора на НДК там. На работна среща Боршош запозна Кристине Карие с дейността на новосъздадения Национален център за книгата (НЦК) към НДК и с потенциалните възможности, които той дава на творците и издателствата за превод и издаване в чужбина.

Директорът на Френския институт в България Гийом Робер, който участва в срещата, изказа задоволството си от постигнатите договорки между НДК и Център "Жорж Помпиду" в Париж.

Център "Жорж Помпиду" е създаден през 1977 г., Центърът „Помпиду" приема през 2006 г. вече почти 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула. В рамките на Националния музей на модерното изкуство (промишлен център дизайн), той запазва един от трите най-важни колекции на модерно и съвременно изкуство в света, наред с тази на Музея на модерното изкуство в Ню Йорк и Тейт Модерн в Лондон, дом на големи временни изложбени галерии, концертни зали и театри, първата обществена читалня в Европа.

НДК започва съвместен проект с Парижката филхармония.

В Париж Мирослав Боршош, директорът на Парижката филхармония Клара Вагнер и директорът на звено "Продукции" Емануел Ондре се договориха за първия концерт на Парижката филхармония в зала 1 на НДК.

"Отворени сме за партньорство с най-големия културен и конгресен Център на Балканите", беше категорична след срещата Клара Вагнер. Тя показа на българския си колега най-новата сграда на филхармонията - дело на световно известния архитект Жан Нувел. Боршош присъства и на репетиция на филхармонията.

"НДК може да бъде домакин на големи световни продукции и нашите партньори разбират, че новата ни стратегия цели постигането на качествен културен продукт", каза след срещата Мирослав Боршош.