Пари на вятъра: С хиляди левове държавата върнала 10 студенти от чужбина
Секция: Анализи
17 Април 2015 09:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пари на вятъра: С хиляди левове държавата върнала 10 студенти от чужбина

/КРОССС песни, пейзажи и хиляди левове държавата върнала 10 студенти от чужбина

Много българи заминават в чужбина, за да продължат образованието си, след като завършат училище. Малко известно е обаче, че има програма, по която служители на две агенции пътуват в чужбина, за да върнат тези българчета обратно у нас. Така се стига до пореден абсурд, тъй като се оказва, че парите за тези командировки на практика отиват на вятъра.

В началото на миналата година служителите от Агенцията по инвестиции и Агенцията по заетостта започват много интензивно да обикалят не само Европа, но стигат и Отвъд океана. Бюджетът по програмата е 175 000 лева и са обиколени 13 големи града. Твърди се, че около 750 души са посетили всички тези срещи, тоест средно по 60 души на среща.

"Интересното е, че нашите институции твърдят, че кампанията е успешна. Аргументът е, че тъй като много студенти са присъствали тези срещи, вероятно един ден те ще се върнат", разказа в „Здравей, България" репортерът на Нова Марина Цекова.

Оказва се, че пътуващите в командировка не са редовите служители, които работят със студентите, а началници на съответните агенции. Дори е имало и народен представител.