Облакът гълта 30% от разходите за ИТ инфраструктура
Секция: Технологии
18 Април 2015 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Облакът гълта 30% от разходите за ИТ инфраструктура

/КРОСС/ Пазарът на облачни инфраструктури продължава да расте с високи темпове, като най-голяма динамика се наблюдава в т.нар. частен сегмент, сочи анализ на IDC за четвъртото тримесечие на 2014 г.
В периода октомври-декември са продадени сървъри, системи за съхранение на данни и комутатори за облака на стойност $8 млрд., което е с 14,4% повече на годишна база. В сегмента на частните облаци разходите възлизат на $2,9 млрд., бележейки ръст от 18,3%, докато увеличението при публичните облаци е 12,3% до $5 млрд.
Ключов фактор за ръста на пазара за услугите от типа „интернет на нещата" - те изискват ниво на гъвкавост и мащабируемост, което само облачните решения могат да обезпечат.
Разходите за покупка на оборудване за частни и публични облаци съставляват 30% от общите инвестиции в ИТ инфраструктура в периода октомври-декември 2014 г., сочи докладът на IDC.
Лидер сред доставчиците на хардуер за облачни инфраструктури е HP. Пазарният дял на компанията обаче е намалял от 19,8% до 16,2% за една година, заради спад в продажбите с 6,6%. След HP се нареждат Dell и EMC,които бележат ръст в продажбите съответно със 17,3% и 27,5%, пише technews.bg.