ДНК-анализ сочи, че Рюрик не е скандинавец
Секция: Наука
18 Април 2015 09:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ДНК-анализ сочи, че Рюрик не е скандинавец

/КРОСС/ Водещият пред­ста­ви­тел в науч­ното направ­ле­ние „ДНК-​генеалогия", док­тор на хими­че­с­ките науки, про­фе­сор от МГУ и Хар­вард­ския уни­вер­си­тет Ана­то­лий Кльо­сов раз­каза в интервю за най-​новите постиже­ния на гене­а­логи­ята, които помагат в раз­вен­ча­ва­нето на мито­вете, очер­нящи исто­ри­ята на Русия.

В древна Русия не е имало много скан­ди­навци

- Норман­с­ката тео­рия за въз­ни­ква­нето на рус­ката държав­ност се раз­деля на няколко етапа на раз­ви­тие. Ней­ните съз­да­тели са нем­ските учени Гер­хард Милери и Август Шльоцер. Те са твър­дели, че сла­вя­ните са абсо­лютно неспо­собни да съз­да­дат соб­ствена държава и, че на тери­то­ри­ята на древна Русия е имало много скан­ди­навци. Инте­рес­ното е, че новите при­върже­ници на тази тео­рия посто­янно уве­ли­ча­вали чис­ле­но­стта на варягите. Док­торът на исто­ри­че­с­ките науки Лев Саму­и­ло­вич Клейн е писал за 13% скан­ди­навци от цялото насе­ле­ние на древна Рус. Спо­ред изчис­ле­ни­ята на про­фе­си­о­нал­ния исто­рик Вяче­слав Фомин това прави поло­вин милион, с което бук­вално осмя твър­де­ни­ята на Клейн. И с пълно право. Спо­ред някои учени, скан­ди­навците са „при­тис­нали" сла­вя­ните, а това дава повод на отделни субекти да раз­съж­да­ват по темата за „нашата вро­дена изо­ста­на­лост и неорганизираност"...

Във връзка с това, аз реших по-​обстойно да изслед­вам тео­ри­ята и ми стана ясно, че кон­кретни осно­ва­ния за нея про­сто няма. Както стана известно, в тази тео­рия има огромен брой про­ти­во­ре­чия, а всички въз­раже­ния откро­вено биват „освирк­вани". Обър­нах внима­ние на хап­ло­типо­вете и хап­логрупите на скан­ди­навците, те са обо­зна­чени със спе­ци­ални ети­кети на кар­тата. Тези ети­кети вър­вят в поток на запад и към северна Франция, Бри­тан­с­ките ост­рови. Взех целия набор от известни хап­ло­типове и уста­но­вих, че няма нито един потомък на скан­ди­навци сред сто­тици хиляди души в Украйна и Бела­рус, а в Русия открих само двама - в Пенза и Сара­тов, които не знаят нищо един за друг. Не е възможно да не са оста­нали потомци на скан­ди­навците, ако те са били тук, дори след сто­тици години, нали така?! Стиг­нах до извода, че в древна Русия не е имало голям брой скан­ди­навци. Поне от ДНК гене­а­логи­ята те са неот­кри­ва­еми. Ето защо, като минимум норман­с­ката тео­рия е несъстоятелна.

Две трети от Рюри­ко­ви­чите са южно­бал­тийски славяни

- Изслед­вахме и гене­а­логи­ята на Рюри­ко­ви­чите. Напра­вихме ДНК ана­лизи и се изясни, че две трети от Рюри­ко­ви­чите са били южно­бал­тийски сла­вяни (хап­логрупа N). При оста­на­лите е открита хромозомна хап­логрупа R1a, която е разпро­стра­нена сред насе­ле­ни­ето на Цен­трална и Източна Европа. Рюри­ко­ви­чите имали един общ пра­ро­ди­тел. Следа от скан­ди­навци във висшето дво­рян­ство и сред насе­ле­ни­ето като цяло, така и не намерихме.

Оче­видно е едно - Рюрик е сла­вя­нин, а не скан­ди­на­вец. Може би той е полаб­ски сла­вя­нин или бал­тийски, но е сла­вя­нин. Все пак остава въпро­сът: защо открихме две хап­логрупи при Рюри­ко­ви­чите? Предпо­лагаме, че във времето на управ­ле­ни­ето на Вла­ди­мир Моно­мах някой е „пре­ся­къл пътя". Най-​вероятно съпругата на Моно­мах е изне­ве­рила на мъжа си. Кой би могъл да си помисли, че такива подроб­но­сти могат да изплу­ват на повърх­но­стта след почти 1000 години! Въпреки че знаем за Рюрик, че е сла­вя­нин, него­вият соци­а­лен ста­тут и дей­но­сти за нас са непознати.

в. „Русия днес - Россия сегодня"