Близо 30 000 души в България страдат от болестта на Бехтерев
Секция: Здраве
18 Април 2015 17:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близо 30 000 души в България страдат от болестта на Бехтерев

Шумен /КРОСС/ Около 30 000 души страдат от болестта на Бехтерев в България. Това стана ясно в началото на започналата в Шумен Национална информационна кампания за заболяването. Пациентите се сблъскват с много проблеми като недостатъчна рехабилитация, недостиг на ревматолози и лекарства. Психотерапевтът Елена Атанасова посочи, че при повече от половината от болните се срещат и симптомите на депресия.
Там вече самите усложнения са много и пораженията върху психиката, защото психиката влияе на тялото и обратно. Това е едно единство на процеса. Освен лечението, е много важна социалната дейност и психологичната подкрепа. Ние говорим за психосоциална подкрепа и рехабилитация. Мотото, с което аз започвам, съвместно с организацията на Бехтерев, поредицата от лекции в цялата страна, насочени към всички бехтеревци, е "живей добре". Има как, това да се направи.
Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен е домакин на първата от поредицата срещи за болестта на Бехтерев. Чрез видеоконферентна връзка с въпроси се включват хора със ставни болки от Русе, Смядово, Разград, Търговище и Силистра, предаде БНР.