Близнашки: Лансират се “сбъркани” идеи за съдебна реформа
Секция: ПОЛИТИКА
19 Април 2015 10:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Близнашки: Лансират се “сбъркани” идеи за съдебна реформа

София /КРОСС/ Ако имаме желание съдебната реформа да навлезе в дълбочина, трябва да се отиде и към промени в Конституцията. Това коментира пред БНТ бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки.
"Беше пропиляно ценно време и досега не беше ангажиран Конституционния съд, за да преразгледа прословутото решение от 2003-та за формата на управление. То е принципно погрешно, затваря пътя към една мащабна ревизия, защото каквото и да се пипне препраща към Велико Народно събрание", посочи той.
„Решението имаше за цел да стабилизира положението на главния прокурор тогава и няма нищо общо с идеята за форма на държавно управление", добави професорът.
Близнашки заяви, че е убеден в добрите намерения на правителството и подчерта, че "трябва да се пипа много фино, защото това са прецизни решения". Според него е смущаващо, че на пресконференцията на премиера Борисов по повод съдебната реформа са лансирани "сбъркани" и "несъстоятелни" идеи. В теоретичен план, ако те са погрешни, в практически те могат да се окажат изключително вредни, предупреди той. Конституционалистът отбеляза, че разделянето на ВСС на две, така че съдии и прокурори да действат самостоятелно при взимането на решения по кадрови въпроси, трябва да бъде подкрепено. "Другите три ключови идеи, лансирани на пресконференцията, бяха принципно погрешни", убедено заяви Близнашки и напомни за "златното правило", което гласи, че по въпроси от общ характер се гласува явно, а при решаване на персонални въпроси гласуването е тайно. Така е в цивилизования свят - гласуването трябва да остане тайно, обобщи юристът и добави, че големият въпрос е за критериите към кандидатите на членове на ВСС. За него това трябва да са утвърдени магистрати, критериите трябва да бъдат много високи. Изключително опасна е и идеята за намаляване на мандата на ВСС от 5 години на три или четири, каза още той. "Това не бива да се допуска, защото ще постави състава на Висшия съвет в зависимост от мнозинството в Народното събрание... Мандатът трябва да е по-дълъг, за да се гарантира на тези хора, че няма върху тях да се упражнява въздействие, защото ако го направиш 3 години, мнозинството ще смени "непослушните" на третата година", обясни конституционалистът.