МВФ: България остава развиваща се икономика
Секция: ИКОНОМИКА
19 Април 2015 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МВФ: България остава развиваща се икономика

/КРОСС/ Международният валутен фонд представи пролетната си прогноза за световната икономика, съобщи euinside.eu. Според институцията, има признаци на икономически подем в еврозоната, който отразява ниските цени на петрола и благоприятните финансови условия, но разбира се рисковете за продължителен нисък растеж и ниска инфлация си остават.
В прогнозата обаче има и още нещо, което е сравнително ново като икономическа ситуация. Става дума за прехода от развиваща се икономика към развита в Европа. Вече не са валидни старите термини Източна и Западна Европа, зад които се крие именно тази разлика в икономическото развитие. Сега вече се използват други термини - "напреднала Европа" и "развиваща се/нововъзникваща Европа".
През последните 15 години България е във втората група с перспектива да си остане там и в следващите 15 години, а голямата промяна настъпи в другите страни-членки, присъединили се 3 години преди нея към ЕС.
През 2005 година, една година след голямото разширяване на ЕС, когато към Съюза се присъединиха 10 нови членки, от които 8 бивши комунистически държави (тоест от икономическия и социален калибър на България), в групата на развиваща се и нововъзникваща Европа влизаше цяла Централна и Източна Европа. На практика, всички нови членки на ЕС.
През 2010 година, когато вече и България беше член от ЕС, в напредналата част на Европа вече бяха всички членки на еврозоната, към която вече принадлежаха Словакия и Словения.
Само че членството във валутния клуб не е единствената причина, заради която бивша соцдържава можеше да получи билет за влизане в клуба на напредналите държави, както човек може лесно да се подведе от данните. През същата тази 2010-а година, която беше най-бурната от началото на кризата в еврозоната, към напредналите държави вече принадлежеше и Чехия.
А през 2015 година сред напредналите са вече и балтийските републики, като част от еврозоната. В категорията "развиваща се/нововъзникваща Европа" продължават да са България, Румъния, Полша, а отскоро и Хърватия в компанията на нечленките на ЕС Сърбия и останалите страни от Западните Балкани, и Турция.
През 2015-а, България изобщо не е спомената като конкретен случай. За сметка на това обаче, Европейската комисия вече прави подробни анализи на всички икономики в ЕС като част от Европейския семестър.
В доклада за България през тази година е очертана мрачна картина на българската икономика, пропита от същите, но вече много по-дълбоки проблеми - никакъв напредък в борбата с корупцията, която е обект на специално наблюдение, никакви реформи, които да подобрят инвестиционния климат, поради което има отлив на инвестиции, никакви реформи на ключови системи за съживяване на икономиката и осигуряването на просперитет в дългосрочен план като образованието, пенсионната система и съдебната.