Бебе издъхна 4 часа след раждането
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Април 2015 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Бебе издъхна 4 часа след раждането

/КРОСС/ Бебе издъхна 4 часа след раждането в болницата в Асеновград. 28-годишната Минка Пенева от село Богданица родила в полунощ на 9 април със секцио. Новороденото тежало 4,5 кг. Майката твърди, че в картона е записано, че терминът е на 23 март . Детето обаче се появява на бял свят повече от две седмици закъснение. Жената твърди, че отказали да я приемат навреме за раждане, тъй като нямала здравни осигуровки.
По случая е разпоредена проверка, пише "Марица". Има данни, че бебето е родено с тежка форма на асфикция - недостиг на кислород до мозъка и други органи, твърдят от МБАЛ -Асеновград.
Всичко с консултациите преди раждането не издаваше проблем с плода и раждането, категоричен е наблюдаващият гинеколог д-р Владо Иванов. Минка е била приемана в стационара на асеновградската болница няколко пъти след термина. Тя недоумява защо никой не е предприел предизвикване на раждане навреме, за да няма рискове за бебето.
Сигурно защото нямам здравни осигуровки, предполага тя. Лекарите, извършили израждането, са д-р Богдан Червенков и д-р Кузмов. Те са категорични, че бебето е било в добро състояние, а точните причини за последвалата смърт могат да кажат неонатолозите след проверката.
Запознат съм със случая, за него вече тече прецизна проверка. До момента има данни, че е настъпило състояние на тежка асфикция, но нямаме окончателно заключение, каза шефът на болницата д-р Иван Червенков. Родилката Минка твърди, че не знае по случая да е сезирана Районна прокуратура, но вече е имала разговори с адвокати и ще заведе дело.
Все още не съм получила смъртен акт и не знам как почина детето ми, което чаках 10 години, плаче младата жена.