Воденов: Възрастта за пенсиониране при всички, работещи първа категория труд, трябва се изравни
Секция: ПОЛИТИКА
20 Април 2015 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Воденов: Възрастта за пенсиониране при всички, работещи първа категория труд, трябва се изравни

/КРОСС/ Възрастта за пенсиониране на всички, работещи първа категория труд трябва да бъде изравнена, коментира пред БНР Тодор Воденов - председател на синдикат "Отбрана" към КТ" Подкрепа". Предложението на социалното министерство е възрастта за пенсиониране в сектор "Отбрана и сигурност" да бъде 52 години и 10 месеца. След това този праг да се увеличава с по 2 месеца годишно докато достигне 55 години.
Смятам, че годините, които се предлагат трябва да останат като размер. Прави впечатлени, обаче, че за останалите работещи първа категория труд възрастта е 57 години, а за другите - по чл.69 от Кодекса за социално осигуряване е 55 години. Според нас възрастта трябва да бъде изравнена, каза Тодор Воденов.
Ще трябва да се намери един разрез, така че да бъдат доволни хората, които служат в българската армия, в Министерството на отбраната, в МВР и в другите ведомства. В самия принцип на осигуряването тези правила са записани. /.../ Има брожение, никой не иска да му бъркат в джоба, призна синдикалистът.
Според Воденов трябва да се разграничи администрацията от останалите работещите при опасни уславия на труд, като това може да стане и с оценка на риска на работното място.