Аналитик от САЩ: Нюланд е отговорна за убийствата в Украйна
Секция: СВЯТ
20 Април 2015 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Аналитик от САЩ: Нюланд е отговорна за убийствата в Украйна

/КРОСС/ Помощник-държавният секретар на САЩ Виктория Нюлънд, която допринесе за идването на власт на президента Петро Порошенко, трябва да носи отговорност за гибелта на опозиционни дейци в Украйна, заяви американският политически аналитик Майк Билингтън.

"Проблемът не е само в това, че в Украйна управляват хора, които представляват неонацистките сили, качени на власт от САЩ с помощта на Виктория Нюлънд. В четвъртък правителството в Киев и президентът Порошенко издадоха, но още не са подписали редица закони. Те са откровено фашистки, възхваляват нацисткия колаборационист Степан Бандера и предоставят на неговите привърженици допълнителни социални гаранции. Всъщност те открито обявяват война на всякаква опозиция, която не е съгласна с правителството в Киев", коментира ситуацията Билингтън. Авторът отбелязва, че Наталия Витренко, лидер на Прогресивната социалистическа партия в Украйна и критик на правителството на Порошенко, се изказа против подписването на тези закони. А след обвиненията от Съвета за национална сигурност, че получава пари от Русия, започна да се страхува за живота си.

Майк Билингтън напомня също, че миналата седмица в Киев бяха убити двама противници на правителството на Порошенко - членът на парламента Олег Калашников и журналистът Олес Бузина. "Мисля, че ако убият и Витренко, за което тя предупреждава, лична отговорност за тези убийства трябва да понесе агентката на Обама в Украйна Виктория Нюлънд - жената, която ръководеше свалянето на законно избраното правителство и допринесе за идването на неонацистки сили в Киев", заяви американският аналитик.

Олес Бузина беше застрелян в четвъртък в дома си в Киев. Журналистът, който пишеше за сайта ria.ru, подкрепяше федерализацията на Украйна, широко развитие на украинския и руския език. Министерството на вътрешните работи разглежда всички версии за убийството и на първо място свързаните с обществено-политическата му дейност.

Източник: БГНЕС