Принудиха ветераните в Харков да се откажат от Георгиевските ленти на 9 май
Секция: СВЯТ
20 Април 2015 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Принудиха ветераните в Харков да се откажат от Георгиевските ленти на 9 май

/КРОСС/ Бившата първа столица на съветска Украйна – Харков, най-големият рускоезичен град на границата с Русия, се готви за празнуването на Деня на Победата. Местните власти, взимайки под внимание новото законодателство на Украйна за забрана на съветската символика, забраниха на ветераните в града да носят Георгиевски ленти, символизиращи победата над фашизма.

Маршът на ветераните-победители по улиците на Харков ще премине без знамена и Георгиевски ленти, но под зоркия поглед на доброволческите батальони, изпратени на 9 май от зоната на силовата операция в Новорусия. Такова е решението на харковския областен съвет. Депутатите буквално по минути разграфиха празника с цел да бъде гарантирана сигурността. По-рано киевската хунта възнамеряваше изобщо да забрани честването на 9 май, но украинските ветерани успяха да си извоюват отбелязването на празника.

Украинският президент Петро Порошенко макар и да не отмени празника на 9 май, въведе алтернативен празник, отговарящ на западната риторика – Ден на скръбта и примирението. Честването му е предвидено за 8 май, като той има за цел обедини всички участници във Великата Отечествена война.

По замисъла на киевските власти, на този ден ветераните трябва да подадат ръка на привържениците на ОУН-УБА (Организация на украинските националисти – Украинска бунтовническа армия, воювала на територията на бившия ССР на страната на хитлеристите), които Върховната рада призна за борци за независимостта на страната, а след това вече помирени, заедно да посрещнат 9 май.

Защитниците на Харков официално предупредиха: участието на празника с Георгиевски ленти и друга комунистическа символика е забранено.

Украинските медии съобщават, че през тази година комунистическата партия на Украйна е планирала да устрои в Харков Марш на победителите, по време на който внуци и правнуци на участвалите във войната да преминат по центъра на града с портрети на своите предци. Местните власти обаче не са съгласували маршрут за комунистите, които украинският парламент официално приравни към нацистите и забрани пропагандата на идеологията им на територията на цяла Украйна.

За да „не нарушат спокойствието на гражданите“ „злостните нарушители на реда“ с портретите на своите роднини-ветерани, ще бъде осигурена засилена охрана на празничните мероприятия за Деня на Победата, ще бъдат увеличени патрулите на полицията, както и на военните и участниците в доброволческите батальони, командировани от Донбас в Харков.

„В момента ние разглеждаме въпроса за привличането в празничните дни на допълнителен личен състав от другите региони, в частност от Централна и Западна Украйна“, съобщи началникът на МВР в Харковска област Анатолий Дмитриев.

В същото време местните власти впрегнаха всички сили към изпълняването на друго решение на Радата – изчистването на градската архитектура от символите на съветската епоха. През миналите почивни дни от арката на завод „Турбоатом“ почти изчезнаха съветските стенописи, прославящи работниците. А „забранената“ табела „Русия“ в най-близко бъдеще ще напусне фасадата на едноименното кино.