САЩ „тайно подхранват“ терористите от „Ислямска държава“
Секция: СВЯТ
20 Април 2015 14:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ „тайно подхранват“ терористите от „Ислямска държава“

/КРОСС/ Първият зам.-шеф на фракцията в Държавната дума на „Единна Русия“ Франц Клинцевич изрази мнение, че САЩ „тайно подхранват“ „Ислямска държава“ (ИД), разчитайки в бъдеще да я използват за свои цели.

По неговите думи, данните на началника на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран генерал-майор Хасан Фирузабади за това, че самолети от ВВС на САЩ редовно извършват полети в летищата, контролирани от терористи на ИД, „окончателно разбиват мита за САЩ като основен враг на „Ислямска държава“.

„Тъкмо обратното, създава се впечатление, че във Вашингтон държат „Ислямска държава“ в запас. А изведнъж ще потрябва за някоя друга цел. Ето защо те я подхранват тайно, в това число и с оръжие“, твърди Клинцевич.

В тази връзка депутатът, който е и член на комитета по отбрана към Държавната дума, напомни, че „точно така американците „залъгваха“ и муджахидините през 70-те години на миналия век – едно към едно“. „Флиртът“ на Съединените щати с радикалните бойци, е „още едно доказателство, че САЩ не се интересува от останалия свят“, коментира Клинцевич пред журналисти.

В края на интервюто си пред иранските медии Фирузабади твърди, че самолетите от американските ВВС редовно извършват полети в летищата, контролирани от терористи на ИД, доставяйки оръжие, пари и хранителни продукти. „Ние получихме сведения, че американските самолети кацат и излитат от контролираните от ИД летища“, цитира думите му агенция Фарс.

„Съединените Щати не би следвало да доставят оръжие, пари и хранителни продукти на групировката „Ислямска държава“, а след това да се извиняват да това, че едва ли не са направили това по погрешка. Американците на думи твърдят, че искат да се противопоставят на ИД. А на дела виждаме друго – те наблюдават и извършват разузнаване“, счита Фирузабади.