Стоичков, Бербатов и Костадинов са лицето на България в Европа
Секция: СПОРТ
20 Април 2015 14:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стоичков, Бербатов и Костадинов са лицето на България в Европа

/КРОСС/ Христо Стоичков, Емил Костадинов и Димитър Бербатов са най-успешните български футболист в европейските турнири. Това е заключението на УЕФА. Тримата бивши асове на ЦСКА са с най-много мачове във всички състезания - Бербатов (61), Стоичков (37) и Костадинов (35).

Камата е единственият българин, станал европейски клубен шампион. Легендарният №8 направи това с Барселона през 1992 г. на "Уембли". Пет години по-късно той вдигна и КНК с каталунците.

Христо е и голмайстор №1 от българите в турнира на шампионите - 18 попадения с екипа на ЦСКА и "Барса". Втори е Бербо с 15 гола за "Байер" (Леверкузен)," Манчестър Юнайтед" и "Монако".

Трети е Цветан Йончев, който има 11 попадения за ЦСКА, с едно повече от четвъртия Костадинов, който е бележил за ЦСКА, "Порто", "Байерн" (Мюнхен) и "Фенербахче".

Ицо води и като голмайстор №1 на България във всички европейски турнири - 35 гола. Само на едно попадение зад него е Бербатов. Митко пък бие Ицо по брой мачове в Европа - 87 срещу 71.

Благоевградчанинът е бранил цветовете в Европа на ЦСКА, "Байер", "Тотнъм", "Ман Юнайтед" и "Монако". Стоичков дели второто място със 71 двубоя с бившия капитан на "Левски" Елин Топузаков.

Емо Костадинов може да се похвали като единствения българин с гол в европейски финал. Крилото се разписа във финала за Купата на УЕФА между "Байерн" и "Бордо" през 1996 г., когато спечели отличието с баварския гранд.

Бербатов пък е единственият българин, играл на финал в ШЛ с два различни отбора - "Байер" през 2002 и "Ман Юнайтед" през 2009 г.