Предстои закупуване на мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура за УМБАЛ Плевен
Секция: Здраве
20 Април 2015 17:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Предстои закупуване на мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура за УМБАЛ Плевен

/КРОСС/ Проблемите, стоящи на дневен ред пред университетската болница, добрите практики и успешните резултати на лечебното заведение, хоспитализациите и плащанията към болницата и др. бяха обсъдени по време на срещата на заместник-министъра на здравеопазването д-р Ваньо Шарков с работещите в УМБАЛ „Д-р Георги Странски" Плевен и директора на лечебното заведение доц. д-р Цветан Луканов, къобщава пресцентърът на МЗ.

В рамките на посещението Д-р Шарков проследи напредъка по проект BG161РО001/1.1-08/2010/002 „Ремонт, оборудване и модернизиране на УМБАЛ „Д-р Георги Странски" ЕАД, Плевен.

В изпълнение на проекта УМБАЛ Плевен вече разполага с: дигитална ехографска система; 16-срезов многодетекторен компютърен томограф; дигитален графично-скопичен рентгенов апарат; система за разпространение и архивиране на образи; дигитален мамограф; апаратура за магнитно-резонансна образна диагностика (MRI-equipment); дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на бял дроб; ендоскопска апаратура /видеоколоноскоп, видеогастроскоп/, както и дизелов агрегат.

Предстои закупуване и доставка на мултимодален линеен ускорител и съпътстваща апаратура, за което в момента тече процедура.

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие" 2007-2013 г., с общ бюджет 147 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Р България. Общата стойност на проекта възлиза на 10025992,49 лв., от които: финансиране от ЕФРР в размер на 8396238,75 лв. и национално съфинансиране на стойност 1629753,74 лв. (в т.ч. 148 064, 55 лв. на Министерство на здравеопазването).

По-късно днес, д-р Шарков ще присъства на тържественото отбелязване на 150-годишнината от създаването на лечебното заведение.