Кметът на Галиче спешно разпродава земи, за които е разследван
Секция: БЪЛГАРИЯ
20 Април 2015 20:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кметът на Галиче спешно разпродава земи, за които е разследван

/КРОСС/ Въпреки че срещу него тече разследване за незаконно придобити земеделски имоти, кметът на врачанското село Галиче Ценко Чоков спешно продава ниви. В края на миналата седмица Чоков е продал чрез нотариус Геновева Христова в Бяла Слатина 300 дка за около 250 хил. лв., твърди „24 часа". Чоков е подготвил за продажба още 200 дка и очаква тези дни сделката да бъде изповядана.

Кметът на Галиче е разследван от прокуратурата след множество сигнали за придобиване на земеделски имоти чрез изнудване на собствениците и фалшиви пълномощни от арендатори. Заради проточилото се разследване в началото на март т.г. главният прокурор Сотир Цацаров прати екип на ВКП на провери ня място цялостната дейност на прокуратурата в Бяла Слатина и събраните доказателства срещу Чоков.

Заради фактическата и правна сложност на казуса окръжният прокурор на Враца Десислав Начков пък поиска делото срещу Чоков да бъде поето от Националната следствена служба. Досъдебно производство е образувано и срещу Цветелина Нелова, с която живее Чоков. Тя е вписана като собственик на голяма част от придобитите чрез рекет и фалшиви пълномощни ниви в района.

Съучастник в заграбването на земеделски имоти с неизяснени наследници от Чоков и семейството му е и местният активист на ДПС Мехти Касъмов, който в момента излежава присъда за източването на зърно от държавния резерв. Според разследването кметът на Галиче е успял заедно с Касъмов и други съдружници да придобие по незаконен начин хиляди декари обработваема земя в няколко врачански села.