Лондон забрани на Михаил Фридман да използва голямо газово поле в Северно море
Секция: СВЯТ
20 Април 2015 20:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лондон забрани на Михаил Фридман да използва голямо газово поле в Северно море

/КРОСС/ Британските власти дадоха на компанията LetterOne, контролирана от руския олигарх Михаил Фридман, половин година да продаде закупените неотдавна газови полета в Северно море. Регулаторът няма право да прекрати сделката с британската Dea UK, но може да отнеме лиценза й за експлоатация на полетата. LetterOne и закупената от нея Dea UK имат три месеца да сменят собственика, но той предлага удължаване на срока с още три месеца, обяснява министърът на енергетиката Ед Дейви в официално съобщение.

Dea UK бе придобита миналия месец в сделка на Фридман с Dea, поделение на германския енергиен концерн RWE, за 5,1 млрд. евро. Според Reuters премиерът Дейвид Камерън е бил против, особено защото това се случва в навечерието на парламентарните избори на 7 май.

Reuters припомня думите на правителствени източници, които не искат повторение на казуса от 2010 г. с газовото поле Rhum в Северно море. В него съсобственик беше иранска компания, но заради международните санкции се наложи да ѝ бъде забранено да го експлоатира.

LetterOne заплаши, че ще търси правата си по съдебен ред, но на 17 март The Financial Times написа, че компанията скоро може да наеме консултанти - може би Morgan Stanley - за да се намери купувач на спорното газово поле.