Временната комисия за КТБ изслушва шефа на ДАНС
Секция: ПОЛИТИКА
21 Април 2015 07:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Временната комисия за КТБ изслушва шефа на ДАНС

/КРОСС/Председателят на ДАНС Димитър Георгиев ще бъде изслушан за втори път във временната парламентарна комисия, която проучва действията на държавните институции по случая с Корпоративна търговска банка /КТБ/.

На закрито заседание на 7 април Георгиев докладва за работата за осигуряване на финансовата стабилност на страната ни от 2009-а до 2014-а година. Днес той отново ще бъде изслушан на закрито заседание, тъй като докладите на ДАНС по казуса са секретни. Очаква се този път с Димитър Георгиев в комисията да дойдат и служители на ДАНС, отговорни за борбата с финансовите измами.

С изключение на последното заседание, всички до момента бяха открити. Тогава неведнъж управителят на БНБ Иван Искров заяви, че до поставянето на банката под специален надзор, не е имало сигнали за проблеми. В същото време квесторите, които след това бяха сменени с временните синдици, докладваха за схеми, при които с нов кредит от банката се покрива стар, чрез което се е отворила част от капиталовата дупка в КТБ.

Междувременно мажоритарният акционер на КТБ Цветан Василев заявява, че е предупредил редица високопоставени личности за предстоящата атака срещу банката. Василев обвини БНБ и прокуратурата, че са довели банката до фалит. От БНБ обаче са категорични, че са спазвали българското и европейското законодателство при всяко свое решение.