Тайните сметки на Искров в банка - перачница на пари?
Секция: ИКОНОМИКА
21 Април 2015 09:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тайните сметки на Искров в банка - перачница на пари?

/КРОСС/Federal Bank of the Middle East, Ltd вероятно е банката, към която са извършвани парични преводи по сметка на управителя на БНБ Иван Искров. Това са прогнозирали пред Фрогнюз финансисти.

В интервю пред сайта Гласове банкерът Цветан Василев, който в момента е в Белград, заявяви че знае за превеждани пари на името на Искров в островна банка, чиято централа се намира в Танзания. Запознати предполагат, че става дума именно за FBME Bank Ltd.

Централата на банката наистина е в Танзания, но 90% от трансакциите минават през филиала в Кипър. Експерти споделиха пред Фрогнюз и от коя българска банка са транзитирани сумите, но ще я запазим в тайна. Засега.

До момента управителят на БНБ Иван Искров не е отрекъл или потвърдил информацията за въпросните преводи.

Неотдавна Службата за борба с финансовите престъпления към Министерството на финансите на САЩ нарече FBME Bank Ltd "банка, която се занимава с пране на пари, според Раздел 311 от Закона USA PATRIOT Act (Section 311)".

Американците щели да приложат мерки, които да ограничат изпиране на средства от търговците на оръжия, терористите и транснациоалните престъпни организации. Проблемът на FBME Bank бил в занижения контрол срещу прането на пари.

Всъщност ДАНС и Финансовото раузнаване могат за нула време да изяснят дали има тайни преводи по сметки на гуверньора на БНБ Иван Искров или Цветан Василев заблуждава. Досега обаче не е известно прокуратурата и службите да са се задействали в тази посока.

Ако се окаже, че частна банка е "дарявала" пари на управителя на Националната банка в сметки в чужда финансова институция, това би било грандиозен скандал. Отстраняването в такъв случай на Искров от поста би било истинска награда в сравнение със санкциите, предвидени в закона.