Тез червени домати, кой ги, мама, разклати....
Секция: Анализи
21 Април 2015 11:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тез червени домати, кой ги, мама, разклати....

/КРОСС/3 лв. на едро за кг български домати, до 5 лв. - за розови.

Заглавия като това заляха медиите през последните дни.

Още по-скъпи зеленчуци и плодове за Гергьовден, прогнозират песимистите.

Някои дори стигнаха до тъжния извод: "Загива славният български домат".

Урбанизацията доведе до необходимостта от производство на огромни количества зеленчуци за пазара. Такова производство си има и съответните (вкусови) недостатъци.

Затова и табелките "български домат" на градските пазари или в хипермаркетите все повече замязват на търговски трик. Освен ако не е произведен в градинката на някоя баба. Иначе дори и нашенски, в много случаи вкусът на домата се оказва пластмасов.

За да са конкурентни на турски и гръцки производители, българските им колеги в последните години масово смениха сортовия състав на продукцията си, признават агроексперти и производители. Първо, за да се произвеждат по-големи количества от декар. Второ, за да се доставя продукция в хипермаркетите, която е способна да издържи на транспортирането и да се продава в продължение на седмици, без външният вид на домата да пострада, пише Георги Великов в bolgari.net

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров днес обаче увери, че българският домат няма да изчезне.

Българският домат няма да изчезне, заяви Симитров и допълни: но е важно какъв ще бъде той и какво ще завещаем на следващото поколение като генетичен ресурс и практики.

Зам.-министърътказа още, че се увеличават средствата, отпуснати от държавата за зеленчукови семена, защото, по думите му, "производството на качествени семена е изключително важно за развитието на конкурентоспособно производство".

Производители признаха, че тази пролет с около 20% са по-скъпи краставиците и доматите в сравнение с миналата година.

„През 2015 г. с около 5-6 пъти беше намалена субсидията и хората не могат да си планират производството. 3 г. взимахме помощи за качество на продукцията, с което оранжерийните производители си помагахме за отопление. Взимахме около 2000 лв. на декар субсидия. През 2015 г. ще вземем 500 лв.", коментират те.

Другият зам.-министър на земеделието и храните - Васили Грудев - обаче заяви, че подпомагането се е увеличило с 5 пъти и всички производители на зеленчуци ще получат 5 пъти повече.

Пред Нова телевизия Стоян Стоянов вчера, производител на краставици, обясни, че първите български краставици са на пазара от близо месец, но цената е по-висока, защото производителите са орязани от субсидии и не могли да започнат производството по-рано.

„Оранжерийни домати и краставици няма в необходимите количества, защото тази пролет температурите са много ниски и трябва да се отопляват оранжериите. И други зеленчуци са с по-висока цена", обясни Георги Камбуров, един от секретарите на Асоциацията на оранжерийните производители. По думите му причината отчасти се дължи на високите разходи на производители, а отчасти на това, че част от производителите прекратили дейността.

В пловдивското Ново село всяка втора къща отглежда марули за продажба, разказа репортаж на Нова телевизия.

Данаил Стефанов е един от големите производители, засял в оранжериите си 50 000 бройки. Той съжалява, че не е засял повече, тъй като печалбата му сега щеше да е огромна. Още преди Великден всичките му марули били изкупени. Те бързо свършили и в останалите оранжерии в селото.

„Продавах ги за Великден за 1- 1,20 лева лев на бройка. На пазара беше около 1,70 лева. За Великден марулите достигнаха рекордната цена от 2 лева. Това никога не е било. Най-високата цена е била 1 лев", разказа Стефанов.

Ценовата аномалия той обяснява с недостига на марули. Стопаните тази година засели наполовина по-малко, тъй като миналата пролет изкупували марулите им на безценица - по 15 стотинки и близо 100 000 бройки отишли на боклука.

Според Стефанов не е нормално марулите да струват колкото парче луканка. Според него себестойността на зелената салата е не повече от 50 стотинки. За да се избегне спекулативното поскъпване, производителят предлага държавата да въведе субсидии и за марулите - по 10 стотинки на бройка.

Така ще се стигне до свръхпроизводство и ще се гарантират по-ниски цени.

Абе к'ви български домати бе? В Македония да не би доматите да са по-лоши на вкус? Тия митове с вкусните български плодове и зеленчуци и качествените стоки, произведени в България е време да се загърбят. Да не би българското прясно мляко... - коментира потребител в dir.bg.

Създава се изкуствен дефицит на зеленчуци и плодове и то от години, за да се държат високи цени - това е ясно за всички! - коментира друг.

„На пазара няма български домати, защото не са заложени както обичайно през декември, а производството е изтеглено в края на февруари. При това положение български домати ще попаднат на нашата трапеза най-рано през следващия месец", уточни за „Монитор" Георги Камбуров, организационен секретар на Българската асоциация на производителите на оранжерийна продукция. Освен че зарзавата тази година е сложен късно, засадените площи също са по-малко, става ясно от думите му. На оранжерийни домати ще разчитаме до юли - август, когато излизат първия зарзават полско производство.

Години наред вътрешния пазар се задоволява с оранжерийна продукция на 40 % и има къде да се реализира продукцията, ако се отгледа, констатира производителят.

Междувременно TNS Opinion в 8 европейски страни за организациите Приятели на Земята Европа и За Земята обявиха данните от социологическо проучване, според които 94% от българите смятат, че правителството трябва повече да подкрепя местно произведената храна. Това показват данните от социологическо проучване, подготвено от

От интервюираните 81% се опитват да разберат, дали храната, която купуват е произведена локално, но 71% смятат, че е трудно да намерят информация от къде могат да си купят такава. 61% от анкетираните смятат, че няма достатъчно места да закупят местно произведена храна в района, в който живеят, а само 43% понякога си купуват такава.

За разлика от доматите, българските марули ще за Гергьовден ще са два пъти по-евтини от дните около Великден.

Въпреки това обаче от бранша коментират, че цената им е по-висока.

Себестойността на марулите, които се оказаха силно дефицитна стока през тази пролет е около 50-60 стотинки, но поради голямото търсене цената неизбежно расте, защото през миналата година десетки производители се принудиха да продават марулите си по 5 стотинки за храна на животните, за да намалят загубите си и това ги накара тази зима да бъдат по-предпазливи и мнозина изобщо не заложиха листния зеленчук.

Васил Грудев коментира, че произвежданата в Испания маруля е с много по-ниска себестойност от тази на българския производител заради бизнескапацитета, осигурен от испанската държава.

„Пролетта беше изключително влажна, по-ниски температури, съответно по-малка продукция. Това комбинирано с миналогодишното производство, където пък имахме нереализация на продуктите, доведе до факта, че нашите земеделски производители заложиха по-малко, специално марули за производство, откъдето и по -високите цени", каза още той.

По думите му именно в изграждането на бизнескапацитета, испанската държава е помогнала преди време със съответните европейски фондове.

...

А цените на зеленчуците се оказаха обратно пропорционални на желанието ни няколко килограма да отидат надолу преди началото на лятото.