Ловешката болница с дарение от общината
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Април 2015 13:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ловешката болница с дарение от общината

Ловеч /КРОСС/ Кметът на Ловеч Минчо Казанджиев връчи на прокуриста на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов" д-р Донка Минкова поредното дарение от община Ловеч. Апаратът е видеоколоноскоп на стойност 29 хил. лв, с него ще се доокоплектова ендоскопският видеопроцесор във Второ вътрешно отделение. Д-р Минкова го предостави на началника на отделението д-р Пламен Върбанов, който веднага го демонстрира. С него ще се правят диагностични и високоспециализирани терапевтични колоноскопии от висококвалифицираните лекари в отделението. Трима от тях са със специалност, един е специализант в момента, отделението е утвърдено за специализация и подготовка на лекари и медицински сестри по гастроентерология. С апарата те ще извършват ранна диагностика на злокачествени заболявания, с помощта му ще се избягват големи и тежки операции.
Договорът за закупуване на апарата кметът подписа на 6 април с „Тримед Медикал" ООД - София, като срокът за доставката, монтажа и въвеждането му в експлоатация бе 30-дневен. Работата с видеоколоноскопа в отделението започва още от днес, съставена е листа на чакащи.
Наличният досега апарат в отделението е технически неизправен. Ситуацията беше доста спешна, коментира д-р Минкова, не можехме да обслужваме пациенти и трябваше да ти пренасочваме другаде, а това са животозастрашаващи състояния. Благодаря на кмета, на общината, на председателя на общинския съвет, на целия общински съвет за оказана ни подкрепа, каза още д-р Минкова. Благодаря, че се обърнахте към гражданите, този уникален апарат ще помогне много за здравето на гражданите на Ловеч и на областта, заяви и д-р Върбанов. Ние сме осъзнали своите ангажименти към болницата и винаги сме били съпричастни, помагали сме и ще продължим да го правим, каза кметът Казанджиев. Той предложи да се очертаят основните приоритети по отделения, за да се види къде имат най-належаща нужда от нова апаратура.
Средствата за новия апарат за Второ вътрешно отделение са по капиталовата програма на община Ловеч.
Отделно общината спази и другото си обещание към ловешката болница - като трансфер са преведени на отделението на неонатология 6000 лв за довършителни ремонтни работи там.