Конфронтацията на САЩ с Русия може да продължи 10 години
Секция: СВЯТ
22 Април 2015 13:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Конфронтацията на САЩ с Русия може да продължи 10 години

/КРОСС/ В редакцията на италианското издание "Ла Стампа" е попаднал документ, разкриващ плановете на американската администрация да промени стратегията си спрямо Русия, предаде РИА Новости.

В САЩ смятат, че руският президент Владимир Путин е решил да промени стратегията на Русия към Запада и американците се подготвят за "продължителен сблъсък" с Руската Федерация, пише италианският вестник "Ла Стампа", позовавайки се на документ от администрацията на САЩ.

Според изданието, САЩ изграждат отношенията си с най-важните страни на основата на доклади, които периодично се актуализират. Този обновен вариант на доклада за отношенията с Русия скоро ще бъде представен от президента на САЩ Барак Обама.

Според италианското издание "отправна точка" за формирането на новата стратегия е промяната в отношенията между Русия и Запада.

"След разпадането на СССР, във връзка с икономическата необходимост, Москва е избрала пътя на сътрудничеството със Запада", посочва вестникът, като отбелязва още, че тази стратегия е била валидна по време на първия мандат на президента Путин. Но войната с Грузия се превърнала в сигнал за промяна на външната политика на Руската Федерация. В резултат на украинската криза станало очевидно, че стратегията на Москва се е променила и страната вече е готова да използва сила за защита на своите национални интереси", пише още в статията.
Реакцията на Вашингтон цели да осигури икономическа и социална подкрепа на страните, които могат да бъдат изложени на риск, пише "Ла Стампа", като отбелязва, че на Запад и всички съюзници на САЩ "трябва да се подготвят за "дългосрочна конфронтация". В края на 2015 г., когато условията на споразумението в Минск изтекат и западните страни трябва да решат дали да засилят санкциите срещу Русия. Въпреки това, "Вашингтон не иска да задълбочи конфронтацията" и продължава да си сътрудничи с Русия в различни сфери - в неразпространение на ядреното оръжие, космическите изследвания, развитието на Арктика. Според автора, САЩ предпочитат сътрудничество, защото в противен случай може да има "хаос и дори война", пише "Ла Стампа", цитиран от БГНЕС.

Но докато руският президент продължава да бъде Владимир Путин, Москва е малко вероятно да "даде на заден ход", затова Вашингтон иска всички съюзници да се подготвят за твърда конфронтация, която може да продължи десетилетие.