Забраняват строителството в свлачищни райони без канализация
Секция: ПОЛИТИКА
22 Април 2015 14:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Забраняват строителството в свлачищни райони без канализация

София /КРОСС/ Министерският съвет прие проект на закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на територията.
С приетите промени се постига облекчаване на административните процедури и намаляване на административната тежест, като едновременно с това се повишава ролята и отговорността на неправителствения сектор, представен от проектантските браншови организации на архитектите и инженерите в процесите на устройственото планиране, инвестиционното проектиране и строителството.
С предвидените изменения и допълнения в Закона за устройство на територията, касаещи правомощията и функциите на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и на общинските администрации, се осигурява изпълнение на основните им функции и още по-ясно разграничение на правомощията им. Предложени са и изменения на разпоредби от ЗУТ, с оглед преодоляване на противоречива или установена съдебна практика, която не позволява ефективното изпълнение на контролните функции на ДНСК.
С приетите изменения се създават условия за оптимизиране па геозащитната дейност и се въвежда строг контрол при извършването на строителство в свлачищни райони. Предложено е допълнение на чл. 87, съгласно което се забранява строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация.
Постигнато е отстраняването на неточностите и непълнотите в действащите разпоредби, натрупани в резултат на измененията и допълненията на закона, приети след 2012 година.