БНР представя „Образите на едно незабравимо поколение с Андрей Чапразов"
Секция: КУЛТУРА
24 Април 2015 13:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНР представя „Образите на едно незабравимо поколение с Андрей Чапразов"

/КРОСС/Изложбата „Образите на едно незабравимо поколение с Андрей Чапразов" може да бъде видяна от днес до 11 май 2015 г. в Мраморното фоайе на Българското национално радио.

Експозицията е подготвена и предоставена от съпругата Мария Чапразова, от сина Михаил и от Евтим Янков и е по случай 95 години от рождението на незабравимия актьор (1920-1999 г.).
197-те снимки проследяват професионалния път на Андрей Чапразов от първата му роля в Народния театър „Иван Вазов" като Дерибея в „Хъшове" до последното му излизане на сцената, както и актьорските му превъплъщения в киното. Архивните фотоси показват смеха и плача на героите на емблематични постановки и ленти с плеяда незабравими творци.

БНР е партньор на проекта „Незабравимите", който включва и документален пълнометражен филм за славното поколение актьори, творили заедно с Чапразов. Голяма част от творческия път на артиста е свързан с общественото радио. И той, и партньорите му са оставили траен отпечатък в радиотеатъра. В Златния фонд на БНР се съхраняват безценни записи от участията им в постановки, радиодраматизации, спомени и др.
Михаил Чапразов и Евтим Янков са се заели с амбициозната задача чрез изложбата и филма да спомогнат за опазването на достиженията на българското културно наследство и съхранение на паметта на големите творци от миналото.

БНР ще получи дарение от семейство Чапразови част от фотосите, представени в Мраморното фоайе и копие от документалния филм.