Протести срещу Обама, премълчал думата „геноцид”
Секция: СВЯТ
25 Април 2015 10:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Протести срещу Обама, премълчал думата „геноцид”

/КРОСС/ Хиляди протестиращи излязоха по улиците на САЩ с искания към президента Барак Обама да признае арменския геноцид. Президентът Обама обеща солидарност с арменците, но не назова думата „геноцид" за събитията отпреди сто години в Османската империя, съобщава The Аssociated Press.

„Искаме Обама да признае срама си!", „Обама обеща да признае геноцида, а сега изведнъж отказа да произнесе думата", „Геноцидът си е геноцид, както и да го наречеш", казаха участници в митинга в Лос Анджелис, в който взеха участие повече от 50 хиляди души.

В изявлението си Обама каза, че масовото избиване на арменци през Първата световна война от османските турци е важен момент, който навежда на размисъл за това колко важни са историческата памет и изправянето лице в лице с миналото. Президентът изтъкна, че твърдо е заявявал мнението си за случилото се през 1915 г. и че то не се е променило.

По време на президентската кампания Обама определи като геноцид избиването на арменци и заяви, че правителството има отговорност да признае събитията за геноцид.