Унгария решава съдбата на нелегалните имигранти с референдум
Секция: СВЯТ
25 Април 2015 10:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Унгария решава съдбата на нелегалните имигранти с референдум

/КРОСС/ Властите в Будапеща ще правят национално допитване, за да се определят политиката на правителство към нелегалните имигранти в страната, предадоха информационните агенции. 

Осем милиона въпросника ще бъдат изпратени на всички пълнолетните граждани на Унгария през следващия месец. „Ще попитаме народа дали смята, че незаконните имигранти трябва да бъдат задържани, или незабавно експулсирани", обясни правителственият говорител Золтан Ковач.

Властите обявиха, че броят на незаконно пребиваващите в страната чужденци се е увеличил драстично в последната година. Според данни на Евростат през 2014 г. в Унгария са били подадени близо 43 хиляди молби за убежище. През януари т.г. са депозирани 13 хиляди нови молби, главно от жители на Косово, които обаче нямат почти никакъв шанс да получат бежански статут.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви пред националното радио, че европейското законодателство в сферата на имиграцията е прекалено либерално. Според него страните от ЕС сами трябва да решават как да се справят с бежанците.