Турция отдаде почит към паметта на загиналите в Галиполи
Секция: СВЯТ
25 Април 2015 13:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция отдаде почит към паметта на загиналите в Галиполи

/КРОСС/ Днес на разсъмване на полуостров Гелиболу (Галиполи) се състоя второто възпоменание за жертвите на битката отпреди 100 години. Турция отдаде почит на своите и чуждите войници, загинали в тежките сражения, съобщава БНР.

Семейства на военни, лидери и обикновени посетители се събраха на мястото, където преди 100 години са дебаркирали войниците на Антантата срещу турските войски.

Внуци на британски, австралийски и новозеландски войници четоха молитви за упокой на душите им, положиха цветя пред мемориала. Британският престолонаследник принц Чарлз прочете писмо на британски войници, участвали в битките, в което завещават да не бъде забравена тяхната саможертва.

Премиерът на Австралия Джон Абът заяви във възпоменателното си слово заяви, че на Галиполи са се сражавали рамо до рамо австралийски и новозеландски войници, над 3 хиляди от тях загиват, но благодарение на това се обособяват като независими държави Австралия и Нова Зеландия. И от двете страни бяха дадени големи жертви, но на всеки 25 април ние им отдаваме заедно почит, каза той.

По време на церемонията бе прочетено и писмо на Ататюрк до майките на загиналите чужди войници: „Вашите синове дойдоха на наша земя като завоеватели, врагове, но те се биха достойно и проляха кръвта си на наша земя...пролятата кръв е свещена, затова сега те са и наши чеда, бъдете спокойни, че турският народ никога няма да забрави паметта им".

Националните знамена на Австралия и на Нова Зеландия се развяха на пилоните. Днешният ден се чества като национален празник на двете страни.