Ген. А. Самандов: ВВС се нуждае от нова ескадрила
Секция: ПОЛИТИКА
26 Април 2015 11:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ген. А. Самандов: ВВС се нуждае от нова ескадрила

/КРОСС/ Армията е една от структурите, претърпяла най-много промени през последните 25 години, заяви ген.-лейт. Атанас Самандов, секретар по отбрана и сигурност на президента Росен Плевнелиев, в интервю за „Неделя 150" по БНР. Армията дава сигурност, военнослужещите подпомагат населението при различни природни бедствия и аварии, посочи той.

„Имаме декларирани формирования към НАТО, които трябва да отговарят на определени изисквания и условия. Армията не може да се промени изведнъж, тъй като изисква огромен финансов ресурс. Определеното като ресурс е много малко за Българската армия. Планираното за 2015 г. е 1,19% от БВП. Знаете колко много се промени геополитическата обстановка", посочи Самандов.

На въпрос за необходимостта от закупуване на ескадрила, заявена от министъра на отбраната Николай Ненчев в интервю за вестник „Сега", Самандов отговори: „Оставащият ресурс, като часове, на самолетите във ВВС е много малък. Движението и въздушното разузнаване в Черноморския регион стана много по-голямо от това преди години. Това изисква дежурни сили и средства да изпълняват задачи. Необходимо е част от тази техника да се приведе в нормално състояние и трябва да се купи нова техника, която да не ни поставя в зависимост от тези, срещу които водим дежурство. Тази техника трябва да се купи предварително, за да има време за усвояването й, срок от 2-3 години е необходим за това. Разбира се, че е необходима ескадрила. В тези девет проекта, които ще се разглеждат на КСНС, има и проект за създаване на българска бронирана машина заедно с партньори. Заплахите са много. Един път е бежанската вълна. Другият момент - може да възникнат различни провокации по нашите граници, ние трябва да имаме готовност. Като член в НАТО и ЕС, според това, което сме декларирали в договорите с тези организации, може да се наложи да изпратим определен контингент на различни места. Ако действително сигурност, не трябва да чакаме събитията да се случат, а да имаме превенция. Не е казано, че необходимите около 4 млрд. лв. за армията трябва да се извадят в момента, това може да е продължителен период от 10-15 години. Определени са девет проекта, придобиване на нов самолет трябва да се разгледа приоритетно, за бронирана бойна машина, за домодернизиране на фрегатите, на системата на 3D-радарите, борбата за киберзащита, специализиран център за управление на съвместното командване на силите. Всичките проекти трябва да започнат планомерно и в рамките на десет години, да се реализират.