Щайнмайер: Икономическа стабилизация на Украйна е непостижима без Русия
Секция: СВЯТ
26 Април 2015 12:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Щайнмайер: Икономическа стабилизация на Украйна е непостижима без Русия

/КРОСС/ Призив да се намалят „опасенията на Русия" относно зоната за свободна търговия между Украйна и ЕС отправя германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер към председателя на Еврокомисията Жан-Пол Юнкер в служебно писмо, достъп до което е получило Radio Free Europe.

В писмото от 2 април Щайнмайер настоятелно препоръчва да се възобновят тристранните преговори ЕС, Украйна и Русия, за да се намери „най-практичното решение" на проблема.

Немският политик призовава Еврокомисията да прояви „пределна гъвкавост, доколкото това е възможно в рамките на споразуменията". „Без участието на Русия практически е невъзможно да се постигне икономическа стабилност на Украйна", посочва той и препоръчв изработването на прагматичен подход без предварителни условия.

Украйна се намира в тежка икономическа криза, която се отразява на нейната икономика и бюджетна сфера, страната е фактически на границата на фалита. В страната расте безработицата, националната валута за година се е обезценила повече от три пъти.