Откриха играчка на 3500 години
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Април 2015 18:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Откриха играчка на 3500 години

/КРОСС/ Детска играчка на повече от 3500 години показа собственикът на етнографския комплекс в Златоград Александър Митушев. Тя представлява стилизирана бронзова птица, най-вероятно щъркел. Главата й се движи и може да „пие" вода. Изработена е от висококачествен бронз с примеси на сребро. Очите на птицата са от червен карнеол - полускъпоценен камък от Родопите.

Български учени, сред които историкът доц. Красимир Лещаков, твърдят, че това е единствената детска играчка от къснобронзовата епоха (XV-XI век пр. н. е.), откривана досега, съобщи проф. Николай Овчаров. Според него е възможно артефактът да има и култово предназначение. Намерена е случайно от хора в района на село Ягнево, община Кирково, и е предадена на Александър Митушев. Тя е част от неговата частна колекция, регистрирана в музея в Смолян.

През лятото край Ягнево - мястото, където е открита детската играчка, ще бъдат проведени археологически разкопки от сина на доц. Красимир Лещаков - Любомир Лещаков. Финансирането е осигурено от Александър Митушев.