Вълна от съкращения в земеделието
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2015 09:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вълна от съкращения в земеделието

/КРОСС/От май започва вълна от съкращения в системата на земеделието. Това не е изненада, но досега се чакаха устройствените правилници на отделните поделения, които са под шапката на централното ведомство. Намалението на персонала ще бъде повсеместно.

С 380-390 души ще бъде свит съставът на Българската агенция по безопасност на храните, съобщи пред „Преса" нейният шеф проф. Пламен Моллов. В агенцията работят над 2600 души.

Днес проф. Моллов ще се срещне с представители на двата синдиката - КНСБ и „Подкрепа", за да обсъдят съкращенията. Очакват се горещи спорове между двете основни крила - това на ветеринарите, от една страна, и на растителните защитници, от друга. Според Моллов ще си отидат онези чиновници, за които има несъответствие между изискванията в длъжностната характеристика и образователния ценз, както и хората, достигнали пенсионна възраст.

Сериозно рязане ще има и в Селскостопанската академия. Там в момента работят 2340 души, а трябва да останат 1990. Това обаче няма да разреши хроничния финансов дефицит в аграрната наука. Логичното решение е науката да бъде поставена на пазарни принципи и институтите да получат финансова независимост. Т.е. част от постъпленията от изследванията да постъпват в отделните звена и те да имат интерес да правят наука в полза на бизнеса. Вместо това се обсъжда идеята академията да бъде разпарчетосана - едни от институтите да преминат към БАН, други към аграрните вузове.