Акушерката не помнела, че е била бебето
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2015 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Акушерката не помнела, че е била бебето

/КРОСС/Акушерката, обвинена в опит за убийство на новородено, не си спомняла да е била 4-дневното момиченце.

Дълбоко травмирана е, след като е разбрала какво е станало. Тази жена изживява истинска криза, буквално е съсипана. Непрекъснато плаче, не може да формира изречение, разкъсва се говорът ѝ. Тя няма спомен да го е направила, каза пред Нова телевизия адвокатът й Владислав Анев.

40-годишната Емилия Ковачева е в ареста след като преби жестоко новородено момиченце в родилното на болница „Софиямед". Тя направи самопризнания, които съответстват и на заснетото от камерите на лечебното заведение.

Детето в момента е в болница „Токуда" с множество наранявания. Лекарите там се борят да минимизират последствията от черепно-мозъчната травма, с която е прието бебето.

Адвокат Анев обаче отхвърли информацията, Емилия Ковачева да е дала пълни самопризнания за случилото се, тъй като, по думите му, акушерката не помни какво е станало. Това му пречи да изгради защитна теза, каза той.

„Каза ми, че няма пълен спомен за това как е протекла нейната нощна смяна. Мога да си го обясня с много тежка преумора. Явно системно е работила повече отколкото е възможно", заяви адвокатът.

Оказва се, че Емилия Ковачева е работила едновременно по трудов и граждански договор.

Адвокат Владислав Анев заяви, че Ковачева е знаела, че има камера в отделението. Той обаче разкритикува разследването.

„Разследването работи само по една версия. Това е форма на манипулация. Има някаква алогичност в цялото нещо. Кадрите показват ударите от 1:30 часа до 3:30 часа през нощта. А хематомът се появява много, много часове по-късно", коментира Анев. „Ако последният удар е нанесен в 3:30 часа и с него е причинено счупване на черепа, този хематом би следвало да излезе до половин час максимум и той да е видим. Логиката показва, че тази версия не издържа".

Според него ако Ковачева е счупила главичката на детето в 3:30 часа, при прегледа в 7:00 часа това е щяло да се види.

„Това дете е било под особен надзор. Правени са му изследвания, кръвопреливане, минават часове. Чак до края на следобедните часове не е забелязан този хематом", заяви адвокатът. Той смята, че следствието трябва да вземе записи от всички камери в болницата, а не само от една. „Липсва установяване какво е правено с това бебе от момента, в който постъпва на работа Емилия до пренасянето му в „Токуда"", каза още адвокатът.

Клип от записа на камерите в болницата се разпространи в медиите и в интернет. В същото време от Националната мрежа за децата и потребители на социалните мрежи се възпротивиха срещу публикуването на клипа и на снимки от него, показващи побоя над бебето.

Това, което ме отвращава, е, че зад цялото това нещо личи удоволствието. Човек е устроен така - както е прекрасен, така е и ужасен, коментира блогърът Иван Стамболов. Сякаш някакъв хищен апетит в публиката се развива, все повече се гледат такива клипчета, допълни той и цитира Достоевски „Всеки е виновен за всичко пред всички".

Публиката реагира на нещо зло, на нещо лошо, което е отсъствие на нещо добро. Какво добро показваме ние с това лешоядство, коментира още Стамболов.

Човешката душа е толкова сложно  нещо, допълни и бившият здравен министър и акушер-гинеколог Стефан Константинов.

Това е една криза на ценностите, смята Стамболов.

„Катастрофално се стопява броят на акушерите", коментира д-р Стефан Константинов.

„През 1980 година в страната са работили 7897 акушерки, през 2013 година акушерките вече са само 3276. През 1980 година лекарите в тази сфера са били 21 796, а към настоящия момент те са 28 937", съобщи той. Многото болници нямат и достатъчно персонал. В случая с акушерката тя е работила повече от регламентираното. 24 часа на работа за човек на 40 години е убийствено. Кодексът на труда го забранява, каза още той.

„Според проучване 30% от медицинските сестри в България страдат от изключителна висока степен на синдрома на професионалното изпепеляване", подчерта д-р Константинов. „ Този синдром е описан още през 40-те години. Оказва се, че продължителността на работа увеличава вероятността такъв синдром да се развие", добави той.

„Голяма част от акушерките са превърнати в писари, които пишат документацията на НЗОК. Аз като лекар, колкото и да съм натоварен, когато се роди едно дете, това ми дава някакъв емоционален заряд, докато много от акушерките дори и това не могат да изпитат. Ниски са им заплатите, условията на работа не винаги са добри, взимат продължителни смени, това хронично ги изтощава", заяви д-р Константинов.

„В определени моменти и аз съм се хващал, че не се държа достатъчно приятелски с пациентите поради някаква причина", призна той.

Д-р Константинов припомни, че в миналото директор на „Софиямед" е бил аместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков. „Към момента, когато се даваше разрешение знам кой беше собственик на болница и кой стана първия директор. Тогава собственик на болницата беше д-р Михаил Тиков, който го познавам от лекарския съюз. Първият директор на болницата беше д-р Михаил Зортев, който беше мой заместник-министър", заяви той.