Читателите на КРОСС намират за неоснователно решението на България да не изпрати официален представител за 9 май в Москва
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2015 10:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Читателите на КРОСС намират за неоснователно решението на България да не изпрати официален представител за 9 май в Москва

/КРОСС/Въпреки че властите в Москва обещаха да осигурят хубаво време за парада на 9 май, български държавници няма да пътуват до руската столица.
От общо 68 поканени официални представители за тържествата в Москва - държавни глави и ръководители от ООН, ЕС, Съвета на Европа и ЮНЕСКО - присъствието си са потвърдили едва 26 лидери, показват последните сметки. Сред тях не са германската канцлерка Ангела Меркел, която предпочете да участва в полагането на венци на следващия ден след парада - 10 май, британският премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд, и повечето други лидери на страните от ЕС, вкл. България. Няма да отиде и американският президент Барак Обама.
От пресцентъра на Росен Плевнелиев заявха, че в програмата на президента не е включено такова посещение. Премиерът Бойко Борисов и да иска, не може да отиде, защото не е бил канен.
Руски коментатори смятат, че с бойкота си на предстоящия парад западните лидери се надяват „да накажат Русия и да пренебрегнат гибелта на 27 милиона съветски граждани по време на войната".

Основателно или не е решението на София да не изпраща свой официален представител за тържествата в Москва коментираха политици, анализатори и обикновени граждани.

ИА КРОСС попита и своите читатели какво мислят по въпроса.
Основателно или не е решението на София да не изпраща

85.7 % от тях са категорични, че няма никакви основания за на 9 май в Москва да няма официален представител на страната ни.
8.5 % пък намират решението на България за напълно основателно.
5.1 % са заели междинната позиция, смятайки, че решението на България да не изпрати официална делегация за честванията на 70-та годишнина от края на Втората световна война в Русия не е съвсем основателно, но България няма друг изход като член на ЕС и НАТО.
Едва 0.7 % не могат да преценят казуса.

България няма да има представител в Москва, но ще отбележи годишнината. Празнични прояви у нас все пак ще има.
Още през декември м.г. българското правителство отпусна над 100 хиляди евро за отбелязване на 70-та годишнина от края на Втората световна война - за възстановяване на военни паметници в страната и чужбина, за организиране на ритуали за почитане паметта на загиналите, за традиционните конференции, кръгли маси и изложби. На 9 май, освен това, ще се състоят и обичайните поклонения и протести пред многобройните и непокътнати паметници на Съветската армия в цяла България, каквато, впрочем, е традицията на този ден вече 25 години след промените в страната.