РБ: Математическите и природо-математическите гимназии ще имат прием от 5 клас, езиковите и хуманитарните - не
Секция: БЪЛГАРИЯ
27 Април 2015 10:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РБ: Математическите и природо-математическите гимназии ще имат прием от 5 клас, езиковите и хуманитарните - не

София /КРОСС/ Прием от пети клас ще могат да осъществяват математическите и природо-математическите гимназии. Това съобщи след извънредното тридневно заседание на парламентарната комисия по образование и наука Бойка Маринска, член на комисията от Реформаторския блок. Тя добави, че решението е взето с пълно единодушие.
По думите й след инфарктното редовно заседание на комисията в сряда, когато депутатите отхвърлиха предложението на Милена Дамянова и други народни представители математическите и природо-математическите гимназии да осъществяват прием от пети клас, на извънредното си заседание през почивните дни Комисията е прегласувала решението си.
Всички до един бяха категорични, че ранният прием в областта на математиката и природните науки е утвърдена добра практика и на нея се дължат в голяма степен успехите на младите българи на международните състезания. Отваря им и пътя към световната наука, коментира Бойка Маринска.
Тя добави, че езиковите и хуманитарните гимназии няма да имат ранен прием, каквото е било предложението на някои от депутатите.