КНСБ не приема тезата за ниската производителност на труда, иска спешни мерки за повишаване на доходите
Секция: ИКОНОМИКА
27 Април 2015 17:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
КНСБ не приема тезата за ниската производителност на труда, иска спешни мерки за повишаване на доходите

/КРОСС/ За спешни мерки за повишаване на доходите призова КНСБ по време на дискусия, посветена на 25-тата годишнина от учредяването на синдиката, съобщава БНР. 

Българският работник произвежда близо 49% от това, което изработва немският, но получава 25% от неговата заплата, посочи вицепрезидентът на КНСБ Пламен Нанков. Синдикатът не приема аргумента, че заплатите са ниски заради ниската производителност на труда в българската икономика.

„Говорим за система за образуване на работната заплата. Българската икономика и при настоящите равнища на производителност на труда има достатъчно финансови възможности, за да се обърне по-сериозно в обезщетението на труда в икономическия ефект", посочи Нанков.

Темата за заплащането на труда и европейските стандарти дискутират в Габрово експерти от КНСБ, представители на държавната и местната власт, на социални партньори и институции.

За 25 години от учредяването си, синдикатът не е успял да направи живота на хората по-добър и по-справедлив, отбеляза Нанков.