Р. Овчаров: Станишев направи БСП изпълнител на интересите на Пеевски и Василев
Секция: ПОЛИТИКА
27 Април 2015 17:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Р. Овчаров: Станишев направи БСП изпълнител на интересите на Пеевски и Василев

/КРОСС/ Драгомир Стойнев не е представлявал БСП в правителството на Пламен Орешарски и не е изпълнявал нищо от програмата на партията, заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров в интервю за BTV. По думите му срещу зам.-председателя на БСП няма координирана атака, но депутатът Явор Куюмджиев е казал верни неща на последния пленум.

Заетата от председателя позиция е разумна, каза Овчаров: „Михаил Миков uаза, че при положение, че се води такава сериозна дискусия, очевидно са необходими промени в ръководството на партията и той е готов да ги предложи на следващо заседание".

Самият Миков до момента не е казвал дали ще се раздели със Стойнев. Явор Куюмджиев поиска оставката на Драгомир Стойнев като зам.-председател на БСП. Бившият министър отвърна, че вътрешнопартийната интрига изтощава и пречи. 

„Стойнев управляваше министерството без да се съобразява с нито едно от мненията на Съвета по енергетика, чийто председател е Явор Куюмджиев - той не се съобрази с мнението на съвета нито за „Уестингхаус", нито за назначения в някои структури на енергетиката", коментира Овчаров.

„Жоро Христозов, който фактически управляваше енергетиката, беше посочен от Цветан Василев", заяви Овчаров. Отговор на въпроса кой е предложил Драгомир Стойнев трябва да даде тогавашният председател на БСП Сергей Станишев, отбеляза той и намекна, че знае отговора.

„Бизнесоперация на един от двамата големи бизнесмени, които управляваха държавата чрез БСП" - по този начин според Румен Овчаров е било гледано на „Южен поток" по времето на Драгомир Стойнев.

Той изрази съмнение, че съпартиецът му е щял да анулира търговете за фирмите-изпълнителки на българска територия и запита защо не е направен опит с помощта на останалите страни от проекта и „Газпром" да се търси дерогация в Брюксел.

Ексминистърът напомни, че за 25 години БСП е била четири пъти в управлението и „четирите пъти се измъкваме по терлички" от властта - без да се направи ясен и публичен анализ на успехите и провалите.

Според него групите грешки от времето на кабинета „Орешарски" са, че тогавашното „червено" ръководство е направило БСП „директен изпълнител на интересите на икономическата групировка на Цветан Василев и Делян Пеевски" и е допуснало партията да се превърне във „функция на бизнес проектите и политиките" на друга политическа сила.

„Ако се правим на интересни, че това не се е случило - просто защото след зимата идва пролетта, сигурно следващия път имаме стотина или 200 хиляди гласоподаватели. Видях вън Велизар Енчев...нашите гласоподаватели няма да вярват на лъжи", заяви Овчаров и допълни: „Партията има нужда от сериозно разтърсване, от някакъв катарзис. Досега се възраждаме и си възстановяваме доверието снишавайки се".