ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на граждани
Секция: ИКОНОМИКА
27 Април 2015 20:38
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ГЕРБ предлага 10-годишна давност за дълговете на граждани

/КРОСС/ Още преди да е изработен специален закон, ГЕРБ „подготвя почвата" за въвеждането на частния фалит. Възлови депутати, сред които председателят на правната комисия Данаил Кирилов, внесоха проект за промяна в Закона за задълженията и договорите, който се предлага въвеждането на абсолютна 10-годишна давност за погасяване на каквито и да е задължения на граждани.

С изтичането на този срок „се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсването на давността", допълва „Сега". Изключение правят отсрочените и разсрочените задължения. Абсолютната давност няма да важи и за дълговете на едноличните търговци.

Опит за въвеждане на тази давност ГЕРБ направи още в предишното си управление. Двигател на идеята бе сегашният евродепутат Емил Радев. Проектът обаче не мина.

В аргументите към сегашната промяна се казва, че в последните години се наблюдават редица случаи на изпълнителни производства срещу граждани, които продължават повече от десет години. През цялото време на „вечния длъжник" се начисляват лихви, такси и разноски, които в повечето случаи многократно превишават главницата. Изпълнителните производства могат да продължат до безкрайност, въпреки че длъжникът е загубил голяма част или цялото си имущество и е в обективна невъзможност да се издължи. Съгласно действащото законодателство, при смърт на длъжника изпълнителните действия продължават срещу неговите наследници, пишат в мотивите си вносителите.

Те смятат, че в българското законодателство има добре уредена процедура за обявяване на неплатежоспособност на търговци, но ситуацията е различна при физически лица, които не упражняват търговска дейност. Липсва каквато и да е възможност човек да започне процедура по фалит.